Бронетранспортери з Болгарії для України. Джерело: Facebook-сторінка Тодора Тагарева

Болгарія передає Україні 100 бронетранспортерів: деталі

Болгарія розпочала відправлення Україні 100 бронетранспортерів зі складів Міністерства внутрішніх справ. Такі військові постачання відбуваються, згідно з укладеною минулого року угодою.

Про це повідомили місцеве видання BGNES і міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев.

"Операція триває. Міністерство оборони підтримує процес надання Україні бронетранспортерів Міністерства внутрішніх справ", — написав чиновник.

Журналісти додали, напередодні Тагарев казав, що техніка досі перебуває в Болгарії, оскільки її транспортування дорого коштуватиме для держави, хоча сума й "посильна". Він запевняв, що до логістичної операції вже вирішили залучити три міністерства країни.

"Міністерство шукатиме можливість, щоби транспортування профінансувала одна з країн-учасниць "Рамштайну", — раніше заявляв міністр.

Мова йде про БТР-60, які понад 40 років тому Болгарія придбала для внутрішніх військ, але майже не використовувала їх.

Національні збори Болгарії у листопаді 2023 року ратифікували міжурядову угоду між Софією та Києвом, яка регламентує передання Україні 100 списаних бронетранспортерів болгарського Міністерства внутрішніх справ. При цьому в Болгарії стверджували, що навіть без ратифікації угоди існувала можливість передати перші БТР іще минулої осені.

Нагадаємо, що Комітет оборони парламенту Болгарії у грудні підтримав надання Україні переносних зенітно-ракетних комплексів і зенітних ракет різних типів. Також посадовці розглянули питання залучення Болгарії до підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.02.2024 10:50