Фото ілюстративне зі соцмереж

Бомби з повітря: аналітики ISW визначили, внаслідок чого рашисти отримали перевагу в Авдіївці

Наземні війська Росії в районі Авдіївки отримали локальну перевагу через безпосередню підтримку з повітря. Окупанти щодня закидали українські позиції керованими авіабомбами, протидії яким знайти не вдалося.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Російські війська щодоби випускали не менше 60 авіабомб, що коригуються по українських позиціях в Авдіївці. Пов'язаний із Кремлем блогер заявив 17 лютого, що лише за останні 48 годин російські війська випустили 250 таких бомб по одному конкретному району Авдіївки.

Російські джерела вважають, що використання окупантами авіабомб, що коригуються, дозволило російським військам отримати перевагу в повітрі в цьому районі.

З початку 2023 року російські війська поступово збільшували використання керованих авіабомб на всьому театрі військових дій, але масове застосування цього виду зброї в Авдіївці — це перший випадок, коли російська авіація застосувала ці бомби у великих масштабах для забезпечення безпосередньої авіаційної підтримки піхотних військ.

Здатність Росії завдавати цих масованих ударів протягом кількох днів на найактивнішій частині лінії фронту дозволяє припустити, що ЗСУ не змогли чинити їм опір у повітряному просторі навколо Авдіївки, і російські війська, ймовірно, скористалися цією тимчасовою локалізованою перевагою в повітрі, щоб прискорити наступ на місто.

Російський інструктор "Шторм-Z" зазначив, що російським військам раніше було важко завдавати масових авіаударів під час операцій ближньої авіаційної підтримки, та висловив надію, що дії російської авіації в Авдіївці стануть сповіщенням про зміну російських операцій в інших місцях уздовж лінії фронту.

"Обмежені ефективні системи протиповітряної оборони, скорочення запасів зенітно-ракетних комплексів і тяглі російські ракетні та безпілотні удари по тилових населених пунктах, ймовірно, змусять Україну зробити важкий вибір щодо того, на які ділянки лінії фронту зосередити засоби ППО", — підсумували в Інституті вивчення війни.

Нагадаємо, міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна отримала важкий урок зі ситуації з Авдіївкою. Однак це українське місто, яке зараз захопили російські окупанти, обов'язково повернеться під наш контроль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.02.2024 07:35