Жозеп Боррель. Джерело: eeas.europa.eu

Боррель закликав Китай вплинути на війну в Україні: що пропонує ЄС Пекіну

У п’ятницю, 26 липня, високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї. Вони обговорили, зокрема, російську агресію проти України.

Про це повідомила Європейська служба зовнішніх справ. Там зазначили, що під час зустрічі з китайським представником на полях регіонального форуму АСЕАН у Лаосі Боррель порушив питання відносини між Євросоюзом і Китаєм.

Він звернув увагу на те, що підтримка Китаєм загарбницької війни Росії проти України "негативно впливає на відносини між Європейським Союзом і Китаєм", та висловив занепокоєння китайським експортом "великої кількості товарів і предметів подвійного призначення" до Російської Федерації.

"Високий представник Європейського Союзу попросив Китай використати свій вплив на Росію, щоби сприяти припиненню війни. Він попросив Китай підтримати мирний процес в Україні та вважає, що спільна заява з Бразилією від травня 2024 року не йде в цьому напрямку", — йдеться в повідомленні.

Боррель також порушив питання двосторонньої торгівлі, вказавши, що надмірні державні субсидії з боку Китаю "спричиняють викривлення на ринку Євросоюзу".

Раніше із закликом відмовитися від підтримки Росії до Ван Ї звернувся міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі, а міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала китайський уряд інтенсивніше працювати заради миру в Україні.

Нагадаємо, 24 липня президент Володимир Зеленський заявив, що є чіткий сигнал від китайської сторони про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Так він прокоментував робочий візит міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Китаю наголосив, що у Пекіні запевнили, що не будуть постачати зброю країні-агресорці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.07.2024 23:54