Володимир Путін. Джерело: kremlin

Бразилія організовує візит Путіна на саміт G20, — ЗМІ

Бразильська влада докладає зусиль, щоб організувати приїзд у країну главу Кремля Володимира Путіна. Його розшукує Міжнародний кримінальний суд (МКС). 

Про це повідомляє бразильська газета Folha de S.Paulo.

За даними джерела, адміністрація лідера Бразилії Луїса Інасіо Лули да Сілви хоче бачити російського диктатора на саміті G20, який у листопаді пройде в Ріо-де-Жанейро. Головною перешкодою для потенційного візиту глави Кремля є ордер на арешт Путіна. Бразилія визнає юрисдикцію МКС і тому формально зобов'язана затримати диктатора.

За інформацією журналістів, уряд Бразилії наразі веде переговори з ООН про те, щоб усіх державних лідерів офіційно наділили імунітетом від судового переслідування під час їхніх закордонних візитів. Видання зазначає, що в пропозиції бразильського уряду, надісланій ООН, прямо Путіна не згадують, але посилаються на сценарій, "який відповідає нинішній ситуації лідера РФ".

Рішення Міжнародного кримінального суду щодо Путіна

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. У суді стверджують, що Володимир Путін несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення, зокрема дітей, і незаконного переміщення їх з окупованих територій України до Росії. На думку суду, існують розумні підстави вважати, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за ці злочини та за вчинення дій спільно з іншими особами. Також зазначається, що Путін неспроможний здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили такі дії.

Такі самі обвинувачення висунули й в сторону уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Олексіївни Львової-Бєлової. 

Палата попереднього провадження визнала, що ордери на арешти є таємними, щоб захистити потерпілих і свідків, а також забезпечити розслідування. Водночас у Палаті зауважують, що депортація населення триває й досі, тому обізнаність громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів.  Вищезазначені ордери на арешт видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Нагадаємо, міністр юстиції та громадської безпеки Бразилії Флавіо Діно повідомив, що його країна розгляне можливість виходу зі складу Міжнародного кримінального суду. Його заява була зроблена після того, як міністра запитали про слова президента Луїс Інасіу Лула да Сілви про Володимира Путіна з приводу не арешту у Бразилії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.04.2024 21:43