Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

"Брязкання ядеркою": аналітики ISW проаналізували погрози Путіна

Президент Росії Володимир Путін і російські офіційні особи часто вдаються до ядерних погроз, аби вселити страх у західну аудиторію та послабити підтримку України Заходом.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War), аналізуючи заяви Путіна під час послання до Федеральних зборів Росії 29 лютого.

"Кремль не вдався до будь-якої значну ескалацію у відповідь на надання Україні нових західних систем, і ISW продовжує вважати, що використання Росією ядерної зброї в Україні й за її межами — вкрай малоймовірне", — заявили аналітики.

У ISW також зазначили, що Путін використав риторику про переговори та "брязкання ядерною зброєю" під час своєї промови, щоби, найімоврніше, привернути до неї увагу Заходу і сприяти інформаційним операціям Кремля.

У Держдепі США відреагували на заяву Путіна про загрозу ядерної війни

"Путін підтвердив свою удавану готовність до діалогу зі США з питань "стратегічної стабільності" та продовжив покладати на Сполучені Штати відповідальність за відсутність переговорів… Путін продовжує переслідувати максималістські цілі в Україні, які рівнозначні повній капітуляції України та спрямовані на послаблення й розвал НАТО, цілі, які він, безумовно, вважає невіддільною (частина/ознака) частиною національних інтересів Росії", — йдеться в повідомленні.

Аналітики наголосили, що наразі Кремль проводить інформаційну операцію, вдаючи зацікавленість у переговорах з метою досягнення можливих поступок Заходу щодо суверенітету і територіальної цілісності України.

"Заговорили про відправлення в Україну натівських контингентів. Але ми пам’ятаємо долю тих, хто спрямовував контингенти. Тепер наслідки для інтервентів будуть набагато трагічніші... Вони повинні врешті усвідомити, що у нас теж є зброя, яка може вражати цілі на їхній території. Все, що придумує Захід, створює реальну загрозу конфлікту із застосуванням ядерної зброї, а отже, знищення цивілізації", — сказав Путін.

У Державному департаменті США відреагували на заяву російського президента Володимира Путіна про загрозу ядерної війни, назвавши її "безвідповідальною риторикою".

"Це не той спосіб, у який повинен говорити лідер ядерної держави. Ми спілкувалися в минулому приватно і безпосередньо з Росією про наслідки застосування ядерної зброї", — сказав речник Держдепу Метью Міллер під час брифінгу.

Міллер додав, що США не спостерігають жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю.

Нагадаємо, очільник польського уряду Дональд Туск заявив, що європейські країни повинні серйозно поставитись до заяв російського президента Володимира Путіна, які він озвучив у посланні до Федеральних зборів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.03.2024 07:41