Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

"Це не трюк, а пропозиція допомоги": Шольц розповів, як відволік Орбана від голосування проти України

Перед голосуванням за початок переговорів про вступ України в Євросоюз 14 грудня канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував угорському прем'єр-міністру Віктору Орбану випити кави за межами зали. У цей час 26 лідерів ЄС схвалили початок переговорів з Україною.

Таку заяву зробив Шольц на прес-конференції у Брюсселі, пише портал n-tv.

Глава німецького уряду підтвердив історію про те, за яких обставин Орбан вийшов із зали, аби решта 26 лідерів ЄС схвалили початок переговорів з Україною.

Шольц зазначив, що запропонував Орбану короткий тайм-аут, щоб дати можливість країнам-членам ЄС досягти згоди щодо переговорів про вступ України. Прем'єр-міністр Угорщини після нетривалих роздумів погодився, й "тоді ми ухвалили рішення 26-ма голосами", додав канцлер.

"Це (вето, — ред.) не можна вирішувати кожного разу, виходячи за двері. Це для особливих моментів", — сказав Шольц.

Канцлер Німеччини наголосив, що вихід Орбана — "не трюк", а пропозиція допомоги. 

"Це рішення, яке ми ухвалили за взаємною згодою відповідно до наших правил. Але це не те, що ви повинні робити кожного разу", — резюмував Олаф Шольц.

Нагадаємо, у четвер, 14 грудня лідери Євросоюзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до економічно-політичного блоку.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський назвав це рішення "перемогою всієї Європи". Він також привітав з аналогічним рішенням Євроради Молдову та особисто президента країни Маю Санду.

Голова комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко заявив, що переговори щодо вступу України в Євросоюз можуть тривати декілька років. Сьогоднішнє рішення Євроради щодо початку переговорів про вступ у блок — це акт справедливості щодо нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.12.2023 20:59