Фото: armyinform.com.ua

Чехія готує нову ініціативу з постачання снарядів Україні

Чехія готує другу ініціативу щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України. Проект планують запустити наступного року.

Про це заявила голова Міністерства оборони Чехії Яна Чернохова в інтерв’ю Deník N.

За її словами, проект має назву "Ініціатива-2025". Натомість головна мета ініціативи — постачання Збройним силам України снарядів протягом усього 2025 року.

Як зауважили очільниця чеського оборонного відомства, до ініціативи долучаться п’ять збройових компаній. Зокрема, у видання наголосили, що йдеться про такі компанії: Czechoslovak Group, STV Group, Omnipol з Ompo Holding, Colt CZ Group SE, власником якої є Česká zbrojovka та збройова компанія DSS.

"Це природне продовження механізму, що вже працює. Крім того, чим раніше донори виділять кошти, тим швидше наші компанії підпишуть довгострокові контракти", — пояснила Чернохова.

Водночас уповноважений чеського уряду з питань відновлення України Томаш Копечний розповів Deník N, що серед донорів мають бути переважно європейські держави, зокрема Данія, Нідерланди та Німеччина. Переговори про фінансову підтримку можуть початися вже наприкінці літа.

Як відомо, у квітні 2024 року Чехія заявила про створення ініціативи із закупівлі артилерійських снарядів для України у третіх країнах. Планувалося, що в межах програми закуплять 800 тисяч боєприпасів. Чехія закликала партнерів приєднатися до ініціативи. За попередніми прогнозами, перші партії снарядів мали надійти в Україну у травні, але виникли затримки.

Нагадаємо, раніше міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявляла, що цього року Чехія може підготувати до 4 000 українських солдатів. Однак Прага планує це робити винятково на власній території, не відправляючи інструкторів в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.07.2024 18:59