Колаж: "Букви"

Через візит Путіна уряд ПАР обговорює вихід з Римського статуту

Південно-Африканська Республіка може вийти з Римського статуту через візит російського диктатора Володимира Путіна. Уряд країни відкриває внутрішні дебати про свою позицію щодо Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що виконавчий комітет Африканського національного конгресу розпочав 21 квітня чотириденне засідання. На ньому продовжаться дискусії про те, чи повинна ПАР вийти з Римського статуту — договору, який заснував Міжнародний кримінальний суд. Згідно з нормами статуту, уряд зобов'язаний заарештувати Путіна за ордером на арешт, який суд видав у березні. Це стане можливим, якщо диктатор прийме запрошення відвідати саміт БРІКС у Південній Африці в серпні.

"Ми займаємося питаннями участі Південної Африки в МКС. Цілком можливо, що врешті-решт ми вирішимо залишитися, але з точки зору останнього NEC, це деякі з невирішених питань, які ми маємо вирішити", — заявив генеральний секретар АНК Фікіле Мбалула.

Наразі уряд отримує юридичні консультації про те, як вчинити з ордером на арешт президента РФ.

Як відомо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за викрадення українських дітей до РФ. Але турецькі правоохоронці не зможуть затримати Путіна, адже країна не ратифікувала Римський статут, а відтак не визнає рішення Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, що Південно-Африканська Республіка може бути першою, хто заарештує Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, але шукає способи, щоб уникнути виконання ордера на арешт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.04.2023 21:18