Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Чи буде план перемоги України відкритим для Росії: відповідь Зеленського

Росія теж має бачити план перемоги України, його зроблять доступним для всіх. До того ж російських представників планують запросити на другий Глобальний саміт миру.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з журналістами в п’ятницю, 20 вересня.

"Ми заявили, що готові бачити Росію на другому саміті миру, тому що всі наші союзники, включаючи найближчих, які на нашому боці та завжди проти російської агресії, — всі сказали, що Росія має бути на другому саміті. Бо воює Росія проти України. Не можна без однієї зі сторін закінчити війну", — наголосив він.

За його словами, Україна зараз активно працює над удосконаленням плану перемоги, три пункти якого вже готові, щодо нього відбулися зустрічі в онлайн форматі.

"Ще відбудуться зустрічі офлайн і онлайн. І, як ми сказали на початку листопада, весь план буде готовий. Це старт і фундамент для того, щоби говорити у будь-якому форматі з Росією. У будь-якому форматі, з будь-якими її представниками, бо буде план і є що показати. Якщо їм не подобається, можна прогнозувати таку реакцію на конкретику, а не просто взагалі — ми нічого не хочемо та будемо продовжувати війну. Хоча я вважаю, що зараз вони саме так і хочуть, просто продовжувати", — запевнив український президент.

Окрім того, Зеленський зазначив, що план перемоги передбачає швидкі та конкретні кроки стратегічних партнерів України відтепер до кінця грудня.

"Конкретні дії, які залежать винятково від партнерів, і вже ніхто мені не скаже, що це залежить від російської сторони. План просто є мостом до саміту миру та до будь-якого етапу закінчення війни. Міст, який посилює Україну. Посилює її політично, з погляду зброї та в розумінні того, яким буде наше майбутнє після війни. План побачить президент Байдену, кандидати в президенти США та всі інші партнери. На мою думку, план буде відкритий всім, у тому числі суспільствам в різних країнах. І Росія повинна його бачити. Тому що цей план посилює Україну. І вони мають про це знати", — акцентував Зеленський.

Він також описав пункти, які передбачає цей план перемоги України.

"По-перше, однозначне місце України в безпековій архітектурі світу. Друге, без деталей, але Курська операція є саме частиною плану, її другого пункту. Третій пункт пов'язаний із конкретним зміцненням України щодо зброї. Далі пункт, пов'язаний з економікою. Скажімо так, наш спільний економічний розвиток. Іще пункт, пов'язаний не з економікою, а скажімо так, з економією в майбутньому. Тобто зараз ви нам допомагаєте в реалізації цього плану, а в майбутньому Україна зекономить вам багато вашого ресурсу", — перерахував український президент.

Нагадаємо, що, за інформацією видання Bloomberg, президент Володимир Зеленський запропонує своєму американському колезі Джо Байдену надати Україні офіційне запрошення до НАТО. Також, згідно з планом перемоги, Вашингтон має взяти на себе зобов’язання про постійні постачання сучасної зброї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.09.2024 12:11