Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Вступ України в НАТО та ЄС, постачання зброї і не тільки: ЗМІ дізналися, який план перемоги везе Зеленський у США

Президент Володимир Зеленський запропонує своєму американському колезі Джо Байдену надати Україні офіційне запрошення до НАТО. Також, згідно з планом перемоги, Вашингтон має взяти на себе зобов’язання про постійні постачання сучасної зброї.

Таку інформацію оприлюднило видання Bloomberg. Журналісти дізналися, що Зеленський представить Байдену план під час їхньої зустрічі у Вашингтоні 26 вересня.

У документі, за даними джерел журналістів, також передбачений чіткий шлях до членства України в Європейському Союзі, а також інших економічних і безпекових домовленостей.

Співрозмовники медійників зауважили, що деякі з прихильників України розпочинають розглядати варіанти припинення вогню шляхом переговорів. Під час цих дискусій Зеленський залишився на своїй попередній позиції, що Україна не може поступитися територією, яку захопила Росія.

Крім того, український президент запропонує план примусу кремлівського диктатора Володимира Путіна до пошуків миру. Україна стурбована тим, що припинення вогню без таких гарантій дасть змогу Росії вільно завдати нових ударів після переозброєння.

Як відомо, раніше Володимир Зеленський публічно відмовився надати подробиці плану перемоги, заявивши, що спочатку має представити їх Байдену. Він також планує обговорити їх із кандидатами в президенти Камалою Гарріс і Дональдом Трампом, а також членами Конгресу від обидвох партій.

"Ми обговоримо всі деталі з президентом США, тому що деякі моменти залежать від позитивної волі та підтримки США. План ґрунтується на швидких рішеннях наших партнерів, які варто ухвалити з жовтня по грудень. Нам це потрібно, бо ми думаємо, що тоді план спрацює", — заявив Зеленський журналістам у п'ятницю на спільній прес-конференції з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Український президент запевнив, що план перемоги в деяких аспектах збігається з раніше представленим мирним планом, який містить повне виведення військ Росії.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків агенції Associated Press, союзники США вже переключають увагу з Джо Байдена на кандидатів у президенти Дональда Трампа та Камалу Гарріс. Хоча чинний президент намагається проводити напружену зовнішньополітичну діяльність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.09.2024 11:12