Олександр Лукашенко. Джерело: росЗМІ

Чи наважиться режим Лукашенка вступити у війну з Україною: версія ISW

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко навряд чи ризикне вступити у війну проти України, він занадто побоюється за свій режим. Проте Мінськ може відволікти та розтягнути українські сили.

Таку версію висунули аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони нагадали, що Україна зробила попередження Білорусі у зв'язку з нещодавнім нарощуванням білоруських сил на українському кордоні в Гомельській області. МЗС України закликало Білорусь відвести свої війська від кордону і попередило, що будь-яке порушення українського державного кордону спонукатиме Україну вжити необхідних заходів відповідно до міжнародного права.

Крім того, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив 26 серпня, що українські війська у відповідь укріплюють ділянку кордону з Білоруссю.

"Нинішнє нарощування білоруських військ уздовж українського кордону, ймовірно, має на меті відволікти і розтягнути українські сили вздовж ширшої лінії фронту, оскільки білоруські війська, як і раніше, навряд чи вторгнуться в Україну через обмеження, що стоять перед самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком", — зазначили аналітики.

Білоруське вторгнення в Україну або навіть військова участь Білорусі у війні погіршить здатність Лукашенка захищати свій режим (і буде дуже непопулярним всередині країни). ISW раніше оцінював, що Лукашенко вкрай малоймовірно ризикне піти на війну з Україною, яка може послабити його режим або різко посилити внутрішнє білоруське невдоволення.

Аналітики додали, що президентські вибори в Білорусі мають відбутися в лютому 2025 року, і Лукашенко, ймовірно, хоче зберегти контроль над суспільними настроями, а також вплив на своїх військових для придушення будь-яких протестів, пов'язаних з виборами, як він це зробив наприкінці 2020 року.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Росія 26 серпня завдала одну з найбільших комбінованих серій ударів із безпілотників і ракет по критичній інфраструктурі України.
  • Зранку 26 серпня українські війська намагалися завдати удару безпілотників по авіабазі Енгельс у Саратовській області та нафтопереробному заводу в Ярославській області.
  • Українські війська продовжують наступальні дії в межах свого виступу в Курській області, але ні російські, ні українські війська не зробили жодних значних підтверджених або заявлених просувань.
  • Можливо, Кремль використовує керівництво відомого телеграм-каналу Rybar, пов’язаного з Кремлем, для посилення російського впливу в Іраку.
  • Російські війська нещодавно просунулися на північний схід від Харкова, на північ від Часового Яру, на південний схід від Покровська та на захід від Донецька.

Нагадаємо, вчора речник білоруського міністерства закордонних справ Анатолій Глаз запевнив, що його країна не отримувала "офіційних звернень" від Києва із закликом відвести війська від спільного кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.08.2024 07:37