Фото ілюстративне. Джерело: Defense Express

Чому Іран передав Росії сотні балістичних ракет: в ISW назвали головний мотив Тегерана

У середу, 21 лютого, іранські джерела повідомили, що на початку січня Іран надав Росії сотні балістичних ракет малої дальності. Тегеран у такий спосіб намагається покращити стан справ у власній економіці завдяки фінансовим вливанням Москви.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Три неназвані іранські джерела повідомили, що Іран надав Росії близько 400 балістичних ракет, у тому числі "Фатех-110" та "Зольфагар". Джерела заявили, що Іран відправив до Росії як мінімум чотири партії ракет з того часу, як Іран і Росія уклали угоду про їхній продаж наприкінці 2023 року. Один іранський чиновник заявив, що Тегеран продовжуватиме постачати ракети до Росії, тому що країні "дозволено експортувати зброю в будь-яку країну". Резолюція Радбезу ООН 2231 призупинила санкції ООН, пов'язані з ядерною програмою, та встановила дати припинення дії санкцій, пов'язаних з ракетами та іншими озброєннями щодо Ірану. Пов'язаний із Кремлем російський блогер повідомив 21 лютого, що Іран почав постачання ракет Росію початку січня, після закінчення терміну дії обмежень ООН на ракети.

Продажі Іраном зброї Росії є частиною зусиль Тегерана щодо отримання доходів для підтримки своєї економіки, що погіршується. Раніше ISW підрахував, що Іран може спробувати отримати гроші від Росії в обмін на постачання Москві ракет. Хакерська група Prana Network опублікувала 4 лютого документи, у яких стверджується, що Росія платить Ірану приблизно 4,5 мільярда доларів на рік за імпорт іранських дронів серії "Шахед". Надання Іраном цих ракетних систем може покращити здатність Росії долати українську протиповітряну оборону. 

Пов'язаний із Кремлем блогер заявив 21 лютого, що придбання іранських ракетних систем дозволяє російським силам вражати "віддалені українські цілі". Офіційний представник ВПС України полковник Юрій Ігнат заявив 21 лютого, що можливе придбання Росією балістичних ракет є "серйозною загрозою для України". Цей російсько-іранський військовий обмін є частиною поглиблених відносин у військовій сфері та сфері безпеки між двома державами. Розширення цих зв'язків особливо прискорилося після того, як Іран почав надавати військову підтримку Росії під час її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Нагадаємо, що на початку лютого група хакерів Prana Network зламала поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder. На них знайшли дані про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.02.2024 05:49