Іранський "шахед". Джерело: mil.in.ua

За скільки Росія купує іранські "шахеди": хакери зламали таємні сервери

Група хакерів Prana Network зламала поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder. На них знайшли дані про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для Росії.

Про це повідомив "Мілітарний" із посилання на хакерів із PRANA Network, які успішно зламали сервери електронної пошти підставної компанії Корпусу вартових ісламської революції під назвою Sahara Thunder. Вона сприяє незаконному продажу зброї з Ірану в Росію.

"Серед злитої документації щодо локалізації виробництва іранських ударних безпілотників в особливій економічній зоні "Алабуга" (Росія) знайшли відомості про переговорний процес де зазначались об’єми випуску та вартість дронів", — ідеться в повідомленні.

Там додали, що в документах напряму не називається тип продукту, що виготовляється. Натомість безпілотники проходять у документах під спеціальним шифром як "моторная лодка типа Dolphin 632".

Згідно з паперами, на 2022 рік Росія мала намір випустити на своїх потужностях за ліцензією 6000 іранських безпілотників упродовж 2,5 року.

Іранська сторона озвучила стартову вартість 23 мільйони рублів за одиницю (375 тисяч доларів). Однак під час переговорів досягнули домовленості на рівні 12 мільйонів рублів за борт під час замовлення 6 000 одиниць (193 тисяч доларів) або 18 мільйонів рублів (290 тисяч доларів) під час замовлення 2 000 одиниць.

Загальна ціна контракту на виробництво, включаючи передачу технологій, обладнання, 6 000 комплектів БпЛА, програмного забезпечення, складає 108,5 мільярда рублів (1 мільярд 750 мільйонів доларів).

Згідно з планами на 2023 рік, за повної локалізації виробництва з мінімальним постачанням іранських комплектувальних прогнозована собівартість Shahed-136 має скласти 4,4 мільйона рублів (48,8 тисячі доларів) за борт.

Однак це лише прогноз який може мати відхилення у випадку змін у плануванні та виробництві. При цьому вартість реалізації складатиме 14,9 мільйона рублів (165,5 тисячі доларів). Імовірно, такий розрив пояснюють закладені виплати за ліцензійне виробництво, додаткові витрати й інвестиції у підприємство.

Згідно з іншими оприлюдненими документами, принаймні частково Росія проводить свої фінансові операції та платежі з Іраном у золоті. Організація "Алабуга Машинері" в лютому 2023 року передала іранській підставній компанії Sahara Thunder, імовірно, як оплату послуг та товарів, 2 067 795 грамів золота в злитках.

Нагадаємо, в січні стало відомо, що країна-агресорка розпочала власне виробництво аналога іранського безпілотника Shahed під назвою "Яструб". Цей безпілотник буде бюджетнішим за дрони-камікадзе Ірану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.02.2024 16:10