Пет Райдер. Джерело: "Голос Америки"

Чому Україні все ще не дають бити ракетами ATACMS углиб Росії: пояснення Пентагона

Коли мова йде про дозвіл на удари далекобійними ракетами ATACMS по території Росії, Сполучені Штати Америки все ще побоюються поширення війни за межі України.

Про це заявив речник Пентагона, генерал-майор Пет Райдер в інтерв’ю "Голосу Америки". Він зазначив, що нещодавно США санкціонували використання американських боєприпасів через кордон для вогню у відповідь і оборонних ударів.

Однак, за його словами, політика Вашингтона щодо ударів на великі відстані не змінилася.

"Думаю, тут важливо розуміти, що ми не хочемо бачити ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України. Гадаю, це те, на що нам усім потрібно зважати та ставитися до цього дуже серйозно", — сказав Райдер.

Він наголосив, що треба дивитися "на другорядні та третинні наслідки з погляду потенційної ескалації", якщо цілі всередині Росії опиняться під ударами, що не обов'язково матимуть стратегічний вплив.

Водночас він запевнив, що США ніколи не недооцінюють загрозу, яку Росія становить для України, тому будуть працювати з Києвом і надалі, аби українські військові мали все необхідне для захисту своєї суверенної території та народу.

Як відомо, президент Джо Байден після надання обмеженого дозволу Україні використовувати американську зброю для ударів по території Росії висловив опозицію потенційним ударам зброєю США вглибині російської території. При цьому Київ хоче домовитись про розширення сфери дії цього дозволу.

Своєю чергою, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Україна повинна мати право завдавати удари по території Росії, у тому числі на далекі відстані, оскільки це передбачено правом на самозахист.

Нагадаємо, заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква заявив нещодавно, що Україна постійно наполягає на скасуванні заборони завдавати удари американською зброєю вглиб території Росії. Це потрібно, щоби вражати військові аеродроми та бази росіян, з яких вони обстрілюють українців. Цю тему неодноразово підіймали й під час саміту НАТО у Вашингтоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.07.2024 17:52