Фото ілюстративне. Джерело: Financial Times

Данія може заблокувати прохід російських нафтових танкерів на ринки, — Financial Times

Згідно з новими планами Євросоюзу, Данії доручать перевіряти та потенційно блокувати російські судна, що проходять через її води. Через Балтійське море транспортується близько 60% російського морського експорту нафти.

Про це повідомив Financial Times. Так чином, пише видання, Захід вивчає нові методи запровадження цінового обмеження на російську нафту.

Країни G7, Європейський Союз і Австралія в грудні минулого року ввели обмеження в 60 доларів за барель на експорт російської нафти морським транспортом через вторгнення в Україну, але зростання світових цін на нафту цього року призвело до того, що більша частина російської нафти продається вище стелі.

Тож відтепер Данія контролюватиме танкери, які проходять транзитом через данські протоки без західного страхування. За даними експертів видання, вся російська нафта, що транспортується через Балтійське море, або приблизно 60% загального морського експорту, перетинає данські протоки на шляху до міжнародних ринків.

Раніше міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що Вашингтон готуються вжити жорстких заходів за порушення встановленої цінової стелі на російську нафту. Міністерство фінансів США запросило судноплавні компанії з 30 країн інформацію приблизно про сотню суден, підозрюваних у транспортуванні російської нафти з перевищенням цінової стелі.

За даними експертів, через загальне зниження світових нафтових цін середньозважена ціна на російську нафту в жовтні впала до 80,66 долара за барель. Однак, вона, як і раніше, значно перевищує ліміт у 60 доларів, встановлений G7.

Нагадаємо, нещодавно експерти визначили, що в листопаді імпорт російської нафти Urals до Туреччини досягне рекордного рівня. Закупівлі нафти Російської Федерації Індією та Китаєм залишаться стабільними, попри менші заплановані навантаження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.11.2023 10:33