Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

"Дій зараз": українські прикордонники закликали викривати корупцію

Державна прикордонна служба України запустила інформаційно-роз’яснювальну кампанію "Дій зараз". Вона закликає долучатися до супергероїв і викривати корупцію.

Про це повідомили інформаційні ресурси Держприкордонслужби. В межах кампанії прикордонники випустили анімаційний ролик, який пояснює роль викривача та суспільну важливість його місії. Відео пропонує громадянам чіткий алгоритм, як стати викривачем, як і куди повідомляти про корупцію та захистити себе, особливо якщо ви є військовослужбовцем відомства та стали свідком корупції на службі.

У ролику викривачі постають у ролі супергероїв. Ідея такого порівняння у тому, що люди, які повідомляють про правопорушення, — це теж борці за справедливість.

"Соціологічне дослідження Держприкордонслужби за 2024 рік свідчить, що понад 60% українців готові повідомляти про корупційні правопорушення. Свідоме ставлення кожного не допускатиме спроб надання та, відповідно, отримання неправомірної вигоди", — йдеться в повідомленні.

Прикордонники додали: мета кампанії — донести до українців, що кожен може сприяти розвитку та відновленню України, а не піддаватися стереотипу, що корупція системна та нездоланна. А для прикордонників — повідомляти про корупцію — обов’язок перед державою, побратимами та посестрами.

У ДПСУ наголосили, що кримінальне правопорушення вчиняють і ті, хто дає хабарі, і ті, хто їх бере. А ті, хто достеменно знає про конкретні корупційні діяння та не реагує належним чином, — фактичні співучасники таких злочинів. Тому прикордонники закликають не бути мовчазними свідками, а діяти правильно — інформувати органи, які можуть припинити корупційну діяльність, притягнути винних до відповідальності.

"За допомогою цієї кампанії ми намагаємося донести, що викривачі корупції — це люди, які виконують почесну та гідну справу. Їхня роль у суспільстві дуже важлива, кожен українець, зокрема, сам прикордонник, зобов’язаний протидіяти корупційним проявам і захищати країну, повідомляючи про можливі правопорушення. Наша мета — розповісти, як громадяни та співробітники ДПСУ можуть допомогти в боротьбі з корупцією та надати їм усі доступні інструменти", — зазначила начальниця управління запобігання та виявлення корупції адміністрації Держприкордонслужби Ольга Хлівнюк.

Інформаційно-роз’яснювальна кампанія "Дій зараз" здійснюється Державною прикордонною службою України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

Нагадаємо, в березні заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник заявив, що, оскільки на Збройні сили України держава зараз виділяє найбільше бюджетних коштів, то корупційні ризики, відповідно, у цій галузі зростають. Тому збільшується увага до неї в антикорупційних і правоохоронних органів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.04.2024 13:22