Фото: ДБР

Допомагали ухилянтам втекти за кордон: перед судом постануть посадовці Вінницького ТЦК

Працівники Державного бюро розслідувань завершили розслідування щодо співробітників Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування і соціальної підтримки, які за хабарі допомагали військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації та виїхати з країни.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Слідство встановило, що організатором незаконної схеми є офіцер відділення призову ТЦК. Також військовослужбовець долучив до своєї "справи" двох членів військово-лікарської комісії та одного цивільного. Зокрема, останній підшуковував охочих уникнути призову та отримував гроші від клієнтів. Водночас члени ВЛК надавали довідки із вигадами діагнозами, за якими ухилянти мали можливість одержати посвідку про непридатність та виїхати за кордон.

Зазначається, що вартість однієї довідки становила чотири тисячі доларів США. Діяли зловмисники щонайменше з липня 2023 року до їх викриття правоохоронцями наприкінці вересня.

Крім того, правоохоронці з'ясували, що офіцер за 1,5 тисячі доларів США виключав замовників з електронної системи обліку чоловіків, яким була видана повістка і які були зобов’язані з’явитися у ТЦК для проходження медкомісії. Так, офіцер власноруч видаляв "потрібних" людей з бази, при цьому офіційно не маючи до неї відповідного доступу.

"Лікарі та цивільна особа обвинувачуються у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів та усунення перешкод, вчиненого з корисливих мотивів, організованою групою (ч. 3 ст. 332 КК України), а посадовець військкомату ще й у шахрайстві та закінченому замаху на підбурення до надання службовій особі неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 332, ч. 1 ст. 190 та ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 369 КК України)", — наголосили у ДБР.

Наразі всі службовці відсторонені від займаних посад. Їм загрожує до дев'яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше журналісти "Слідства. Інфо" з'ясували, що Печерський територіальний центр комплектації Києва безпідставно впродовж двох років списав з військового обліку щонайменше 24 офіцерів запасу. Вони мали звання від молодшого лейтенанта до майора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.02.2024 16:37