Зруйнований внаслідок російського обстрілу трансформатор. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Financial Times прогнозує для України "неминучі відключення світла" взимку

Взимку в Україні у найкращому випадку не буде електроенергії до п'яти годин на добу. У підсумку країна відчуватиме дефіцит генерації, що призведе до неминучих відключень світла.

Про це повідомляє газета Financial Times, посилаючись на слова енергетиків.

За даними видання, навіть за найкращого сценарію, взимку Україна стикнеться з п'ятигодинними щоденними відключеннями електроенергії. Як зазначає компанія ДТЕК — ці прогнози базуються на умовах, що Росія відмовиться від атак на українську енергосистему, а температура не впаде нижче -15°C.

"Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму, але для забезпечення енергетичної безпеки в майбутні зими ми повинні децентралізувати енергетичну систему", — йдеться у заяві генерального директора ДТЕК Максима Тімченка.

Водночас, як підкреслив колишній голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький, основна проблема цієї зими полягає в пошкодженні основних електростанцій, а не підстанцій, більшість з яких захищені укриттями й швидко ремонтуються.

"Дефіцит та відключення неминучі. Питання в тому, наскільки вони будуть великими чи малими, і це залежить від того, наскільки добре захищені електростанції. Протиповітряна оборона є критично важливою, і децентралізація має відбуватися паралельно", — сказав Кудрицький.

Раніше Національний банк залишив без змін свою оцінку дефіциту електроенергії в Україні, яка становить сім відсотків станом на 2024 рік. Тому ця зима не буде простою.

Нагадаємо, раніше у Центрі протидії дезінформації повідомляли, що українці почали отримувати фейкові повідомлення буцімто від Державної служби з надзвичайних ситуацій. Російські пропагандисти "попереджають" мешканців Сумської області про серйозні перебої з електроенергією та водопостачанням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Суспільство, 30.09.2024 20:44