Фото ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

Фінляндія готова до закриття пунктів пропуску на кордоні з Росією

Міністерство внутрішніх справ Фінляндії у терміновому порядку готує пропозиції, які дозволять обмежити перетин кордону між Росією та Фінляндією. Зараз кількість нелегалів, які прибувають із РФ, відносно невелика, проте останніми днями вона значно зросла.

Про це повідомило фінське видання Yle з посиланням на заяву міністерки внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен на прес-конференції до ситуації, що склалася на південно-східному кордоні з РФ,

За її словами, МВС терміново пропонує запровадити заходи, що дають змогу обмежити перетин кордону, закрити пропускні пункти та зосередити приймання заяв про надання притулку в одному місці.

Вона пояснила, що йдеться про введення в дію заходів, передбачених пунктом 16 закону про прикордонну охорону. Обмеження можуть набути чинності за певних умов.

"Наприклад, якщо це необхідно для підтримки громадського порядку, забезпечення національної безпеки чи запобігання серйозній загрозі здоров'ю громадян", — сказала посадовиця.

Вона зазначила, що наразі кількість нелегалів, які прибувають із російського боку, відносно невелика, проте останніми днями вона значно зросла.

"Діяльність російської влади змінилася таким чином, що потрапити з Росії до Фінляндії стало можливим, попри відсутність необхідних документів. Тобто це нелегальна міграція", — сказала міністерка.

Рантанен додала, що ситуацію обговорили на рівні президента та міністрів, відповідальних за зовнішню політику та безпеку країни.

Видання пояснило, що з початку серпня значно зросла кількість прохачів притулку, які намагалися перетнути східний кордон Фінляндії без необхідних для цього документів. Це громадяни третіх країн, які використали Росію як транзитну країну. Після перетину кордону вони вимагають притулку у Фінляндії. Рантанен раніше назвала це явище "нелегальним в'їздом до країни".

Нагадаємо, 12 листопада стало відомо, що фінські прикордонники на пунктах пропуску на південному сході країни перестали пускати в країну людей, які прибувають з Росії на велосипедах. Таким способом найчастіше користувались тамтешні нелегали.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.11.2023 15:22