Фото: chas.news

"Гірше за Чорнобиль": працівники ЗАЕС побоюються жахливої катастрофи, — Sky News

Працівники Запорізької атомної електростанції попередили, що наслідки перебування окупантів на станції можуть спричинити масштабну катастрофу. Вона може бути гіршою, ніж Чорнобильська.

Про це повідомляє Sky News з посиланням на коментарі працівників ЗАЕС.

Зазначається, що один із робітників станції попередив, що наслідки перебування окупантів на ЗАЕС можуть спричинити руйнування в більшій частині Європи, Росії та Середземномор’я.

"Рівень радіоактивного забруднення, а головне площа забруднення, становитиме тисячі квадратних кілометрів суші та моря… це буде набагато, набагато гірше, ніж Фукусіма і гірше, ніж Чорнобиль", — зазначив він.

У виданні зауважили, що останніми тижнями рівень військової активності росіян різко зріс  ворожі війська перекидали на станцію більше бронетехніки, боєприпасів, зміцнювали свої позиції.

"Збройні сили України не будуть обстрілювати станцію. Тому вони тут множать кількість військ і техніки. Бо якби вони робили це в іншому місці, то точно були б обстріляні ЗСУ. Півтора місяця тому на ЗАЕС перебувало вдвічі менше військ, а зараз їх в два рази більше, а значить, вони точно готуються до контрнаступу", — говорить один з працівників станції.

Джерела видання наголосили, що Росія навмисно завдавала ударів по лініях електропередач, які необхідні для безпеки станції та механізму охолодження реакторів, щоб порушити подачу електроенергії в Україну. Дії окупантів вже сім разів призводили до того, що раніше вважалося неприпустимим  на станції відключали електроенергію.

Наразі п'ять з шести реакторів ЗАЕС зупинені, а резервні генератори, за словами працівників станції, через нестачу персоналу не обслуговуються у належний спосіб. 

"Той самий дефіцит ремонтних робітників, які реально можуть обслуговувати та усувати несправності. Якість працівників нижча, оскільки кваліфіковані кадри зникли. Тож в цілому ситуація тут погіршується", — сказав один з працівників.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) проводить перевірки на АЕС і закликає РФ до негайної демілітаризації території, але ознак того, що росіяни планують залишити станцію, немає. Решту співробітників станції, яка продовжує підтримувати її роботу, окупанти тримають у страху. Вони бояться зазнати тортур, бути кинутими у в'язницю або інших жахливих наслідків.

"Я думаю, що найголовніше — не потрапити до них в руки, тому що малоймовірно, що ви виберетеся і залишитеся тією людиною, якою були, коли увійшли", — говорить один з працівників станції.

Нагадаємо, раніше Головне управління розвідки України повідомляло, що російські загарбники продовжують мілітаризацію території Запорізької АЕС. Наразі рашисти використовують АЕС як логістичну та військову бази.

Раніше повідомлялось, що російські терористи 22 травня вкотре здійснили обстріл Запорізької атомної електростанції. Унаслідок цього відключилася остання високовольтна лінія передач — Дніпровська 750 кВ. Проте українські фахівці відновили живлення Запорізької атомної електростанції від української енергосистеми. Ситуацію наразі вдалося стабілізувати.

Додамо, Російська Федерація зібрала на Запорізькій АЕС кілька тисяч озброєних окупантів. Вороги перетворюють станцію на укріплену військову базу. Раніше повідомлялось, що російські окупанти готують до "евакуації" людей з міста-супутника Запорізької атомної електростанції Енергодара. Йдеться про близько 3 100 осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.05.2023 18:40