Урсула фон дер Ляєн. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Глава Єврокомісії анонсувала виділення Україні 50 млрд євро: коли надійдуть кошти

Вже до кінця 2024 року Україна отримає ще один транш допомоги за механізмом Ukraine Facility. Він становить 50 мільярдів євро.

Про це повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції після саміту Європейського Союзу в Брюсселі, пише "Європейська правда".

Вона зауважила, що механізм Ukraine Facility передбачає інвестиції в розмірі 50 мільярдів євро на чотири роки — з 2024 по 2027 рік, які виділяються відповідно до реалізації Києвом плану реформ. 

"Ми бачимо значний прогрес. Завдяки прогресу України ми вже виділили понад 12 мільярдів євро. Ми очікуємо, що ще один транш буде виділено до кінця року", — додала фон дер Ляєн.

Що таке Ukraine Facility 

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

План дій для Ukraine Facility — стратегічний документ, розроблений разом із Єврокомісією. Він містить опис реформ у різних сферах, які спрямовані на забезпечення швидкого та стійкого економічного зростання нашої країни, її відновлення, а також підготовку до набуття членства в ЄС. 

Перелік реформ, передбачених цим документом, не є вичерпним. План передбачає майже 70 напрямків реформ, зокрема, структурні реформи в державному секторі, низку економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва тощо.

Нагадаємо, 8 жовтня стало відомо, що Угорщина відклала остаточне рішення щодо надання Україні кредиту на 50 мільярдів доларів до закінчення виборів президента у США. Крім того, Будапешт також наразі не визначився щодо продовження санкцій Європейського Союзу проти Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.10.2024 10:28