Колаж: TrueUA

Україна отримала черговий транш від ЄС за програмою Ukraine Facility: скільки коштів надійшло цього разу

Україна отримала 4,2 мільярда євро від Європейського Союзу. Це відбулося в межах програми Ukraine Facility. До кінця року запланований іще один транш.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Уряд скерує ці кошти на соціальні програми, гуманітарну сферу та інші важливі бюджетні програми. Військові видатки ми продовжуємо фінансувати винятково коштом власних ресурсів", — зазначив він.

Український прем’єр-міністр додав, що від початку року Євросоюз надав Україні вже понад 12 мільярдів євро бюджетної підтримки.

"Ми продовжуємо впроваджувати реформи, які є важливими для нашої стійкості, розвитку та майбутнього. Європейські партнери підтримують ці зусилля. До кінця року ми очікуємо отримати ще один транш допомоги", — пояснив Денис Шмигаль.

Він подякував Європейському Союзу за солідарність з Україною в боротьбі за свободу та незалежність.

Що таке Ukraine Facility 

Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 мільярдів євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Як відомо, лідери країн Європейського Союзу 1 лютого на спеціальному саміті в Брюсселі схвалили виділення Україні 50 мільярдів євро в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. А вже 5 лютого Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої угоди про створення нового інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України Ukraine Facility.

План дій для Ukraine Facility — стратегічний документ, розроблений разом із Єврокомісією. Він містить опис реформ у різних сферах, які спрямовані на забезпечення швидкого та стійкого економічного зростання нашої країни, її відновлення, а також підготовку до набуття членства в ЄС. 

Перелік реформ, передбачених цим документом, не є вичерпним. План передбачає майже 70 напрямків реформ, зокрема, структурні реформи в державному секторі, низку економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва тощо.

Нагадаємо, що в Раді Європейського Союзу неодноразово наголошували, що з огляду на складну фінансову ситуацію в Україні кошти планують виділяти якнайшвидше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.08.2024 14:13