Фото: росЗМІ

Інцидент зі "стріляниною" біля кордону з Придністров'ям: в ISW оприлюднили задум Кремля

Кремль, можливо, доручає дійовим особам у республіці Придністров'я, що підтримується Росією, створити інформаційні умови для можливої операції під чужим прапором у невизнаній країні в рамках ширших зусиль Кремля з дестабілізації Молдови.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Міністерство державної безпеки (МДБ) Придністров'я 10 січня опублікувало прес-реліз, у якому стверджується, що 7 січня стався "інцидент", у ході якого "два придністровські громадяни були переправлені на територію України", але влада з'ясовує обставини. Це організація, у якій домінують росіяни, яку зазвичай розуміють як "відділ Російської ФСБ (Федеральної служби безпеки)", який, мабуть, отримує накази безпосередньо з Москви. Кремлівський канал новин опублікував 9 січня інтерв'ю з президентом Придністров'я Вадимом Красносільським, в якому він заявив, що "мілітаризація" Молдови загрожує Придністров'ю, звинуватив Молдову в припиненні переговорів з Придністров'ям і підкреслив "широкі" угоди невизнаної держави. Інтерв'ю Красносільського, мабуть, було частиною зусиль створення інформаційних умов, вкладених у дестабілізацію Молдови та виправдання будь-яких майбутніх російських кампаній у регіоні. Прес-реліз МДБ від 10 січня, ймовірно, є також частиною таких зусиль Кремля.

Кремль може спробувати використати операції під чужим прапором у Придністров'ї, щоб заявити, що Росія має захищати етнічних росіян та російськомовних. Міністерство закордонних справ Росії (МЗС) 10 січня заявило, що викликало посла Молдови в Росії, щоб висловити протест проти "недружніх дій" Молдови, у тому числі "політично вмотивованого переслідування росіян та російськомовних ЗМІ" та "випадків дискримінації росіян" — громадян, які в'їжджають до Молдови".

МЗС Росії з погрозами заявило, що якщо подібні дії продовжаться, "російська сторона залишає за собою право вжити додаткових заходів у відповідь". У МЗС Росії також заявили, що у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що Молдова планує надати допомогу НАТО у підготовці українських сил на території Молдови, що буде рівнозначно "прямій участі" Молдови у бойових діях на боці України. Кремлівські чиновники останнім часом стали частіше згадувати "земляків за кордоном" та "Русскій мір" — концепції, які Росія часто використовує для виправдання свого права захищати етнічних росіян та російськомовних за межами своїх кордонів. Росія, зокрема, використовувала аналогічні виправдання, як у 1992 році здійснила військове вторгнення у сфері сепаратистського Придністров'я.

Кремль, ймовірно, намагався створити інформаційні умови для можливої операції під чужим прапором у Придністров'ї у квітні 2022 року та лютому 2023 року, але зазнав невдачі частково з економічних причин. Раніше стало відомо, що Кремль не зміг на той час втягнути Придністров'я у війну з Україною, оскільки придністровський бізнес — особливо бізнес молдовсько-російського бізнесмена Віктора Гушана, який ефективно контролює уряд Придністров'я та значну частину його економіки — отримував вигоду зі зв'язків із Придністров'ям, Заходом та Україною. Угода Євросоюзу про поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі (DCFTA) з Молдовою дозволила придністровським підприємствам, зареєстрованим у Молдові, користуватися безмитним доступом на ринки ЄС за умови дотримання молдавськими митними перевірками. Недавні зміни у митному кодексі Молдови, які вимагають від придністровських підприємств сплачувати ввізні мита Молдову, мабуть, позбавили цих пільг. Останніми місяцями Молдова також заявила про свою готовність спочатку приєднатися до ЄС без Придністров'я, що ще більше позбавить придністровський бізнес особливого доступу до ринків ЄС.

Раніше повідомлялось, що "Міністерство державної безпеки" невизнаного Придністров'я повідомило про стрілянину біля кордону з Україною. На офіційному сайті відомства вказується, що вона сталася нібито 7 січня.

Нагадаємо, торік РФ звинуватила Україну у підготовці "провокацій" у Придністров'ї. Водночас влада Молдови заперечила це.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.01.2024 07:01