Фото ілюстративне зі соцмереж

Іран розробив для Росії новий "вибуховий" дрон: його застосують в Україні, — ЗМІ

Росія планує використати для ударів по Україні новий "вибуховий і розвідувальний" ударний безпілотник Shahed-107. Його розробив Іран спеціально для бойових дій на території нашої країни.

Таку інформацію оприлюднив Sky News із посиланням на власні джерела в службах безпеки. Вони запевнили, що Іран розробив новий ударний дрон Shahed-107 для війни Росії проти України. А також, схоже, близький до того, щоб надати країні-агресору ракети класу "земля-земля".

Shahed-107 описують як "вибуховий і розвідувальний" безпілотник, можливо, оснащений технологією для пошуку бойових цілей, таких як британські й американські реактивні системи залпового вогню, які використовують українські сили.

Джерело видання також розповіло, що декілька одиниць спеціально розробленого безпілотника, можливо, запропонували Росії в рамках угоди, вартість якої оцінюють у понад два мільйони доларів. Це відображає "значну роботу з проектування сил, яку проводить Іран для підтримки інтересів Росії щодо України".

Фахівці стверджують, що Shahed-107 належить до сімейства безпілотних літальних апаратів Shahed-101 з V-подібним оперенням. Дрон довжиною близько 2,5 метра та розмахом крил у три метри можна запускати з транспортного засобу, він матиме радіус дії до 1 500 кілометрів.

Передбачається, що його оснастили трансмітером для передачі відео. Такі розвідувальні можливості означають, що безпілотник можна використовувати для ідентифікації цілей на лінії фронту для ураження іншими БпЛА або системами озброєння.

Джерело в службі безпеки зазначило, що іранські сили безпеки провели випробування з росіянами на авіабазі в центральному Ірані, яка включала безпілотники Shahed-107 і Shahed-136. Окрім того, партнерство Ірану та Росії стане ще більш значущим після постачання країні-агресору іранських балістичних ракет класу "земля-земля".

Як відомо, Росія активно використовує іранські дрони типу Shahed для атак по території України. Спочатку країни заперечували свою співпрацю, попри чисельні докази її наявності, однак у листопаді 2022 року Тегеран змінив позицію та визнав свою причетність.

Нагадаємо, що на початку грудня Іран і Російська Федерація підписали спільну декларацію, згідно з якою країни разом протидіятимуть накладеним санкціям з боку Заходу. Тегеран і Москва називають ці обмеження "незаконними".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.01.2024 11:56