Фото: КМДА

Київський метрополітен розірвав договір на будівництво метро на Виноградар: у КМДА пояснили, що буде далі

Київський метрополітен розірвав договір на будівництво гілки метро на Виноградар. Причина — зрив термінів будівництва. 

Про це йдеться на сайті Prozorro.

Відомо, що, згідно з договором, замовник може відмовитися від нього та вимагати відшкодування збитків, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботи або виконує їх настільки повільно, що закінчення у визначений строк стає неможливим. Відповідно метрополітен відмовився від зобов'язань у частині виконання будівельних робіт і повідомив про це компанії "Київметробуд".

Зазначається, що замовник сплатив чотири мільярди гривень підряднику авансом. Тепер компанія має повернути ці гроші.

Своєю чергою заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник в інтерв'ю "Економічній правді" заявив, що КП "Київський метрополітен" проведе новий тендер на продовження будівництва лінії метрополітену на Виноградар.

За його словами, компанія "Київметробуд", яка була підрядником у будівництві, перебуває у глибокій кризі. Відомо, що вона пережила корпоративний конфлікт і звільнила більшу частину співробітників.

"Наскільки я розумію, від "Київметробуд" не залишилося практично нічого. Ми будемо змінювати виконавця і продовжувати роботу", — пояснив Поворозник.

Заступник голови КМДА додав, що метрополітен оцінить і заактує виконані роботи, а усі виявлені факти зловживань передадуть правоохоронним органам. За його словами, кримінальне провадження щодо "Київметробуду" уже відкрите.

Що відомо про будівництво гілки метро на Виноградар

У липні 2023 року директор комунального підприємства "Київський метрополітен" Віктор Брагінський заявляв, що роботи з побудови метро на Виноградар відновлять у вересні після коригування науково-проєктної документації. Дві станції метро — "Мостицька" і "Варшавська" планували здати до кінця цього року.

Проте у листопаді 2023 року директор "Київського метрополітену" Віктор Брагінський повідомив, що будівництво метро на Виноградар відновлять після коригування проекту та зміни підрядника. Вже у грудні 2023 року він заявив, що підприємство досі корегує проект будівництва, а добудують його не менше ніж через 1,5 року. Строк дії договору закінчився 11 грудня 2023 року. Підписаний він був у листопаді 2018 року. 

Варто зазначити, що дату відкриття метро на Виноградар переносили вже кілька разів. 

Нагадаємо, у тунелі аварійного перегону між станціями столичного метро "Либідська" — "Деміївська", які були екстрено закриті на ремонт через раптове підтоплення, почали встановлювати тимчасові підпірки. Ймовірно, дані конструкції покликані підтримувати склепіння тунелю та запобігти його можливому обвалу.

Додамо, поліція Києва проводить слідчі дії у зв’язку з виникненням аварійної ситуації, що призвела до порушення герметичності, протікання води та потрапляння піску в тунель метрополітену. Зазначається, що 13 грудня слідчі поліції Києва провели одночасні обшуки у рамках кримінального провадження за кваліфікацією "Службова недбалість" (ч. 2 ст. 367 КК України) у комунальних установах міста та на приватному підприємстві.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 26.12.2023 21:59