Артур Петров. Джерело: росЗМІ

Кіпр видав правоохоронцям США росіянина: його звинувачують у порушенні санкцій

Кіпр екстрадував у Сполучені Штати Америки громадянина Росії та Німеччини Артура Петрова. Його затримали ще влітку 2023 року за підозрою в незаконному експорті до Росії американської мікроелектроніки військового призначення.

Про це офіційно оголосило Міністерство юстиції США. Там зазначили, що 33-річний Петров у п’ятницю, 9 серпня, вперше постав перед федеральним судом США після екстрадиції з Кіпру за кримінальні злочини, пов'язані з порушенням експортного контролю, контрабандою, шахрайством і відмиванням грошей.

Петрова заарештували на Кіпрі ще в серпні 2023 року за запитом Мін’юсту США, який звинуватив його в участі в схемі закупівлі американської мікроелектроніки, що підлягає експортному контролю США.

За інформацією слідства, росіянин працював на російського постачальника електроніки для російської армії — ТОВ "Електроком ВПК" — і разом зі ще двома громадянами Росії керував мережею незаконних закупівель підсанкційних товарів у всьому світі. Для цього використовував кіпрську підставну компанію Astrafteros, через яку начебто закуповував обладнання для систем протипожежної безпеки. Далі через підставні компанії інших учасників змови в третіх країнах товари постачали "Електрокому".

Загалом учасники схеми закупили та передали Росії електронних компонентів військового призначення на суму понад 225 тисяч доларів. Компанії, що входять до мережі, потрапили під санкції США ще в листопаді 2023 року.

Артуру Петрову інкриміновані 11 пунктів звинувачення, за найважчі з яких передбачене покарання у вигляді 20 років ув’язнення.

Нагадаємо, що сьогодні канадська влада запровадила санкції проти десяти громадян Білорусі та шести білоруських компаній і організацій. Їх назвали відповідальними за порушення прав людини у країні та залучення до підтримки повномасштабної війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.08.2024 23:14