Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Китай визнав, що його судно пошкодило газопровід у Балтійському морі, — ЗМІ

Пекін визнав, що торік у жовтні китайський корабель пошкодив важливий газопровід у Балтійську морі, який проходить між Естонією та Фінляндією. 

Як повідомляє South China Morning Post, китайська сторона назвала цей інцидент "нещасним випадком". 

Зазначається, що уряд Китаю провів внутрішнє розслідування пошкодження газогону та нещодавно повідомив про результати урядам країн Європи. У звіті зазначається, що аварія сталася в результаті сильного шторму.

Водночас Естонія та Фінляндія все ще проводять спільне кримінальне розслідування щодо контейнеровоза NewNew Polar Bear, який на момент події йшов під прапором Гонконгу. Його власником є ​​китайська фірма NewNew Shipping Line. Проте цей звіт не є офіційним доказом у розслідуванні. Влада Естонії та Фінляндії закликала Китай відповісти на їхні термінові запити щодо інформації про корабель.

Так, прес-секретар прокуратури Естонії Каїрі Кунгас заявила, що документ не був надісланий в її офіс і що він у будь-якому випадку "не може бути використаний як доказ у кримінальному розслідуванні Естонії".

"Ми подали запит на правову допомогу китайській владі, щоб зібрати докази від судна та його екіпажу", — наголосила вона.

Зокрема, речниця фінського національного бюро розслідувань Анна Зарефф (NBI) відмовилася підтвердити, чи отримувало відомство цей документ, проте наголосила, що власне розслідування Фінляндії триває.

"У ході розслідування була проведена співпраця з китайською владою, і, серед іншого, NBI направило запит про надання правової допомоги компетентним китайським органам", — додала Зарефф.

За словами речниці, розслідування все ще триває, і остаточні висновки щодо того, що стояло за цими інцидентами (технічний збій, недбалість, помилка екіпажа чи умисне діяння), можна буде зробити лише після завершення всіх необхідних слідчих дій. Вона наголосила, що відповідне розслідування ще триватиме впродовж певного часу.

Нагадаємо, раніше прес-служба Міністерства закордонних справ Китаю повідомляла, що Пекін закликає Індонезію приєднатися до його зусиль щодо відновлення переговорів між Україною та Росією. Російсько-українська війна все ще має ризики ескалації та розширення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.08.2024 17:12