Грант Шаппс. Джерело: соцмережі колишнього британського міністра

Колишній британський міністр побачив прямий зв’язок між війною в Україні та напругою Китаю і Тайвані

Союзники України повинні допомогти їй перемогти Росію, інакше Китай отримає сигнал до нападу на Тайвань. У такому випадку Захід зазнає глобальних наслідків.

Таку думку висловив колишній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс у колонці для видання The Sunday Times. Він наголосив, що Китай сотні разів чітко висловлював свою позицію щодо "возз’єднання" з демократичним Тайванем.

Проте, за його словами, попри велику кількість доступної інформації, "світ чомусь не розуміє важливості цієї майбутньої війни в Індо-Тихоокеанському регіоні".

"Якщо ви думаєте, що конфлікт на маленькому острові за 6 000 миль від вас не має значення, і вважаєте, що Велика Британія не повинна в нього втручатися, то це величезна помилка", — наголосив Шаппс.

На його думку, "світ можуть втягнути у глибоку рецесію, яка коштуватиме трильйони та зруйнує сектори від технологій до оборони, що, ймовірно, перевершить фінансові втрати від COVID-19 і війни в Україні разом узятих".

Британський політик зауважив, що кремлівський диктатор Володимир Путін сподівався захопити Київ за декілька днів, проте "хоробрі українці не були готові до того, щоби їхню демократію розчавив великий сусід". Шаппс акцентував, що війна Росії проти України — "екзистенційний тест для Заходу".

"Чи переросте російсько-українська війна в глобальний конфлікт? Не сумнівайтеся: Китай та інші авторитарні держави хочуть, щоби ми зазнали поразки. Такі країни мало зважають на демократію та права власних громадян. Їхньою метою є зміна світового порядку на користь власних тоталітарних режимів", — пояснив він.

Тому, за його словами, якщо "ми зараз не зробимо все необхідне для того, щоби Путін програв, то постраждаємо від наслідків не лише тут, у Європі, але й в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі".

"Ціна дозволу на використання нашої зброї, навіть по території Росії, буде мінімальною порівняно з наслідками перемоги Путіна — і таким чином дозволить іншим повірити в те, що можна відтягнути час, коли Захід не буде зацікавлений в цьому", — наголосив він.

Тому, на думку Шаппса, зараз настав час не лише надати дозвіл на використання наших ракет великої дальності Storm Shadow, але й зробити це, не чекаючи на рішення Вашингтона.

Колишній міністр також закликав британський уряд подвоїти оборонну підтримку України, "попри витрати на поповнення запасів боєприпасів", і закликав "решту членів НАТО й інші цивілізовані країни наслідувати цей приклад".

Нагадаємо, вчора кандидат у віце-президенти Сполучених Штатів Америки від Республіканської партії Джей Ді Венс заявив, що Україна повинна відмовитися від своїх територій, щоби закінчити війну з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.10.2024 13:37