Колаж: cpd.gov.ua

Кремль активізував інформаційні операції проти України та Заходу: в ISW пояснили, як це відбувається

Росія активно використовує соціальні мережі для пропагандистських кампаній і просування власних інтересів. Кремль реалізовує масштабні інформаційні операції проти України та країн Заходу.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Вони послалися на витік документів, що описують масштабні інформаційні операції Росії з використанням соціальних мереж.

Зокрема, компанія Meta, що є власником Facebook, Instagram і WhatsApp, 17 вересня заборонила російське державне ЗМІ Russia Today (RT) та "інші пов'язані з ним організації" за "діяльність, пов'язану з іноземним втручанням".

Окрім того, 13 вересня Держдепартамент США оголосив про санкції проти юридичних і фізичних осіб, пов'язаних з RT. Відомство звинуватило їх в участі в інформаційних операціях, прихованому впливі, а також військових закупівлях для Кремля, спрямованих проти держав Європи, Африки, Північної та Південної Америки.

В ISW також послалися на проект розслідувань "Схеми" "Радіо Свобода", який проаналізував тисячі витоків документів, де описується робота російської компанії "Агентство соціального проектування" (SDA). Його Міністерство юстиції США нещодавно оголосило частиною комплексних операцій Кремля з реалізації та здійснення зловмисного впливу "Двійник".

За даними проекту "Схеми", агентство поширювало фальшиві офіційні документи, зокрема, сфабриковані накази Міністерства оборони України та Головнокомандувача ЗСУ генерала Олександра Сирського, які використовувалися для "дискредитації військово-політичного керівництва України та деморалізації Збройних сил України".

Крім того, SDA створювало фальшиві документи нібито від європейських урядових установ, підроблені новини нібито від європейських ЗМІ, й антиукраїнські меми, які широко розповсюджувалися у соціальних мережах.

"Росія продовжує докладати зусиль для розвитку можливостей використання інформаційних операцій на платформах соціальних мереж, щоби викликати кінетичну активність і втручатися у вибори, а також у заходи з дестабілізації та схеми ухилення від санкцій", — зробили висновок в ISW.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Генпрокуратура України відкрила розслідування ще однієї справи про нібито знущання з боку Росії та розстріл українського військовополоненого.
  • Секретар Ради безпеки Росії Сергій Шойгу прибув до Ірану з неоголошеним візитом після недавніх візитів до Сирії та Північної Кореї на тлі постійних зусиль Росії щодо забезпечення військової співпраці та підтримки з боку незахідних союзників.
  • Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрівся в Москві з міністром закордонних справ Північної Кореї Чхо Сон Хуеєм.
  • Російські сили нещодавно просунулися поблизу Торецька та Покровська та на південний захід від Донецька.
  • Головне управління військової розвідки України 17 вересня повідомило, що Росія продовжує вербувати громадян Сирії для воювання в Україні.

Нагадаємо, що російська "Агенція соціального дизайну", якою керує російський політтехнолог Ілля Гамбашидзе, використовує дезінформацію для дискредитації України, її найвищого керівництва та громадян, а також лідерів західних країн, які її підтримують.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.09.2024 07:37