Олександр Лукашенко під час інтерв'ю BBC. Джерело: president.gov.by

Лукашенко розповів, про що шкодує Путін у контексті війни в Україні

Кремлівський диктатор Володимир Путін нібито шкодує про втрати у війні в Україні. Однак він досі переконаний, що вчинив правильно та загалом має рацію.

Про це розповів самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко в інтерв’ю BBC. Фрагменти розмови цитують його офіційні пропагандистські ресурси.

Журналіст Стівен Розенберг на полях саміту БРІКС у Казані запитав Лукашенка як близького знайомого Путіна, чи шкодує той, що розпочав війну проти України. Лукашенко відповів, що не спілкувався з ним на цю тему. Але припустив, що Путін шкодує про втрати, оскільки він "жива людина". Водночас самопроголошений президент Білорусі наголосив, що російський лідер "твердо вважає, що він має рацію".

"І мотивує це, адже він Заходу запропонував: ось пропозиція Росії, домовмося. На що Захід взагалі нічого не відповів", — заявив Лукашенко.

На його думку, "невідомо, як би розвивалася ситуація", якби Росія не розпочала війну, адже тоді би, за його словами, Україна вступила до НАТО та на її території нібито були би розміщені сили Альянсу та ракети, що долітали би до Росії за п’ять хвилин.

"Зважуючи все, Путін обрав цей шлях. З певних питань шкодуючи: невдачі були — й атака дронами, й захоплення частини території Росії. І він зробив певні дії", — додав білоруський лідер.

За його словами, Путін нібито боїться, що після встановлення перемир’я Захід і надалі надаватиме військову допомогу Україні, а тому вимагає гарантій.

Під час інтерв’ю білоруський лідер також звинуватив Україну у "спаленні декількох десятків людей" у Будинку профспілок в Одесі та "бомбардуваннях Донбасу, де жило російськомовне населення". Натомість можливу участь північнокорейських військових у війні Росії проти України Лукашенко назвав "нісенітницею", оскільки, за його словами, навіть втручання білоруських військ означала б ескалацію, на яку НАТО нібито відповіло би введенням своїх сил.

Нагадаємо, раніше Олександр Лукашенко оголосив про намір стати президентом країни на виборах, які відбудуться 26 січня 2025 року. Таку заяву він зробив в інтерв'ю російській пропагандистці Ользі Скабєєвій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.10.2024 09:37