Колаж TrueUA

Мінцифри: Сертифікат "єВідновлення" можна використати як перший внесок за "єОселю"

В Україні розширюються можливості "єОселі" для українців, чию домівку зруйнували росіяни. Зараз доступні кредити на нове житло за програмою "єОселя", а перший внесок повністю або частково можна покривати сертифікатом "єВідновлення".

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

У Міністерстві зазначили, що кошти за сертифікатом бронюються на 30 днів. Якщо за цей час житло не купили, гроші потрібно перебронювати вручну в застосунку "Дія" через розділ "єВідновлення" — Сертифікати на житло. Заява про іпотеку розглядається до 10 хвилин, а сповіщення про результат надійде в "Дію". 

Що таке програма "єОселя"?

"єОселя" — це державна програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку чи приватного будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних. Програма реалізується Міністерством економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та "Укрфінжитло" за ініціативи президента Володимира Зеленського. Раніше програма передбачала лише придбання квартири, однак з січня 2023 року завдяки розширенню з'явилася можливість придбати в іпотеку приватний будинок.

Ця програма передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках, а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. 

Варто зазначити, що у серпні уряд вніс зміни до програми "єОселя", зменшивши перший внесок за іпотекою до 10% для громадян віком до 25 років. Це рішення виконує доручення президента та має на меті збільшити участь молоді у програмі.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у 2024 році за програмою "єОселя", згідно з якою деякі українці можуть придбати житло в іпотеку під 3% чи 7%, держава планує видати 12 тисяч кредитів.

Раніше TrueUA у своєму матеріалі розповідав, хто може скористатися цією програмою, які основні умови кредитування й що пропонують забудовники.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.09.2024 10:33