Фото ілюстративне. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз для України: з чим це пов’язано

Російські удари по енергетичній інфраструктурі завдають значних збитків українській економіці. Тож Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив свій прогноз зростання для України.

Таку інформацію оприлюднило видання Bloomberg. Журналісти зазначили, що цей прогноз від МВФ з’явився разом з остаточним схваленням траншу на виділення 2,2 мільярда доларів. Це вже п’ятий транш, який Україна отримала за цією програмою.

МВФ знизив свою оцінку економічного зростання для України цього року з 3-4% до 2,5-3,5%, що на 0,5 відсоткового пункту нижче його березневого прогнозу. Він також скоротив оцінку наступного року до 5,5% з 6,5%.

"Очікується, що відновлення сповільниться, особливо з огляду на атаки на енергетичну інфраструктуру України, є ризики через надзвичайно високу невизначеність, пов’язану з війною", — сказала в заяві директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва.

Як відомо, гроші МВФ є важливою частиною 38 мільярдів доларів, які Україна планує отримати у вигляді зовнішньої допомоги цього року. Вони служать фінансовим порятунком, оскільки війна триває вже третій рік. Фінансова та військова допомога західних союзників дозволила Києву протистояти вторгненню Росії, особливо на тлі просування Москви на Півночі та Сході країни.

Керівник місії Гевін Грей під час брифінгу заявив, що зниження економічних прогнозів на цей і наступний рік не вплине на боргову перспективу України, оскільки середньостроковий прогноз істотно не змінився.

Журналісти також додали, що Москва поновила атаки на об’єкти виробництва електроенергії, спровокувавши масові відключення електроенергії, що вплинуло відповідно на економічну діяльність. Центральний банк України вже знизив прогноз зростання ВВП цього року до 3% з 3,6%. Він планує опублікувати переглянуту перспективу розвитку вже в липні.

До кінця 2024 року Україна має отримати ще два рівні транші кредиту МВФ на загальну суму 2,2 мільярда доларів. Перегляди, необхідні для затвердження цих траншів, відбудуться у вересні та грудні.

Нагадаємо, що в березні цього року з’явилася інформація про те, що негативний сценарій від Міжнародного валютного фонду означає таке: через інтенсифікацію війни шок для економіки розпочнеться вже у другому кварталі 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.06.2024 08:33