Фото: соцмережі

МЗС викликало посла Угорщини через антиукраїнські заяви Орбана

У вівторок, 31 січня, до Міністерства закордонних справ України було викликано посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якому висловлено рішучий протест у зв’язку із нещодавніми зневажливими щодо України висловлюваннями прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ.

Зазначається, що угорському дипломату було наголошено, що антиукраїнська риторика, яка вже протягом тривалого часу лунає з боку угорського керівництва, є абсолютно неприйнятною і завдає серйозної шкоди українсько-угорським відносинам. 

"Угорську сторону було закликано зупинити цю негативну тенденцію з тим, щоб уникнути непоправних наслідків для відносин між двома країнами. Було підкреслено, що Україна, зі свого боку, готова до розвитку конструктивних добросусідських відносин з Угорщиною", — повідомили у МЗС.

Скандальні заяви Орбана про Україну

Орбан систематично висловлює антиукраїнську позицію. Наприклад, минулого тижня він заявив, що не вірить у перемогу України у війні та вважає, що вона поступово перетворюється на некеровану руїну. Крім цього, він порівняв Україну з Афганістаном, заявивши, що вона є "нічийною землею". Також Орбан заявив, що якщо українці перетнуть російський кордон із західною зброєю, "майбутнє буде настільки яскравим, що Заходу доведеться одягнути сонцезахисні окуляри".

Також Орбан заявляв, що Угорщина ветуватиме можливі санкції ЄС проти ядерної енергетики РФ (їх планується ввести у 10-му пакеті санкцій). Прем'єр Угорщини підігрує диктатору тому, що Росатом має побудувати його країні два нових атомних енергоблоки. У серпні 2022 року Угорщина, попри заклики України, видала Росатому ліцензію на будівництво АЕС "Пакш-2" з двома енергоблоками ВВЕР-1200 третього покоління.

Нагадаємо, у січні 2022 року Угорщина заблокувала виділення Україні сьомого траншу в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру. Гроші виділяються на військову допомогу бійцям ЗСУ.

Політика, 31.01.2023 18:58