Фото ілюстративне зі соцмереж

На виборах у Литві лідирує опозиція: що це означає для України

Опозиційна Соціал-демократична партія перемагає за підсумками першого туру парламентських виборів у Литві. Як і представники керівної партії, литовські опозиціонери теж активно підтримують Україну.

Про попередні результати виборів повідомив суспільний мовник LRT із посиланням дані Головної виборчої комісії. Там зазначили, що в першому турі литовських парламентських виборів явка склала 52,06%.

Соціал-демократи набрали понад 36% голосів виборців. За даними Центральної виборчої комісії, за них проголосували на 594 з 1 947 дільниць. Це дає їм 25 місць із 70 в багатомандатному виборчому окрузі.

Керівна партія "Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи" на чолі з прем'єр-міністром Інгрідою Шимоніте перебуває на другому місці з 28%. Партія "Зоря Нямунаса" на чолі з Ремігіюсом Жемайтайтісом отримала 12% виборців.

До литовського Сейму обирається 141 депутат на чотирирічний термін — 71 в одномандатних округах і 70 в загальнонаціональному багатомандатному виборчому окрузі. Цього року на виборах до Сейму балотувалися 1 740 політиків. Також 14 політичних партій і одна коаліція сформували списки кандидатів на виборах. Переважна більшість із них дотримується проукраїнських і анти кремлівських позицій.

Другий тур виборів відбудеться 27 жовтня, коли більшість одномандатних округів проголосує за вибір між двома кандидатами-лідерами. Ще у вересні виборча комісія Литви зняла з виборів до Сейму двох кандидатів, які не згадали у своїх анкетах про співпрацю з радянською спецслужбою КДБ.

Нагадаємо, що минулого тижня Литва виділили додаткові 13 мільйонів євро для України. Ці кошти спрямують на відновлення країни, яка постраждала від агресії Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.10.2024 08:55