Фото ілюстративне. Джерело: nrcu.gov.ua

Нацбанк готує нові ліміти на перекази з картки на картку: як діятимуть обмеження

Національний банк України пропонує запровадити ліміти на перекази між банківськими картками на рівні доходів, зазначених в анкеті. Тобто, наприклад, якщо клієнт банку вказав, що отримує 15 тисяч гривень, а через його рахунок пройшло 50 тисяч гривень, його картки можуть заблоковані.

Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Олійник під час  зустрічі правління Нацбанку з керівниками 30 найбільших банків країни. Він пояснив доцільність цієї ідеї боротьбою з використанням банків у протиправних схемах ухилення від сплати податків.

"Ми радимо банкам домовитися на рівні асоціації, щоби головним орієнтиром для застосування лімітів став підтверджений рівень доходів клієнтів, вказаний в анкеті. І щоби ліміти встановили одночасно на всьому ринку задля уникнення зміни клієнтами одного банку на інший", — зазначив Дмитро Олійник.

За його словами, Національний банк і більшість банків активно борються з "дропами", але деякі фінансові установи все одно пропускають такі операції задля зростання власної клієнтської бази. Тому впродовж вересня місяця розпочнеться створення реєстру скомпрометованих карток, а після цього — реєстру "неблагонадійних" торговців.

Голова НБУ Андрій Пишний закликав не робити ринок фінансових послуг України зарегульованим.

"Але в ситуації, коли бюджет втрачає мільярдні суми податків через протиправні схеми, такі кроки необхідні", — додав він.

Нагадаємо, що з 1 жовтня в Україні діятимуть ліміти на р2р-перекази. Фінальне рішення про обмеження в 150 тисяч гривень на місяць є тимчасовим, доки банки не посилять власні системи фінансового моніторингу, та має низку винятків, зокрема, для волонтерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.09.2024 12:56