Фото: Національна поліція України

НАЗК взялося за голову Нацполіції після розслідувань журналістів про бізнес його родичів

Національне агентство з питань запобігання корупції проводить моніторинг способу життя очільника Національної поліції Івана Вигівського

Про це повідомляє "Слово і діло", посилаючись на відповідь Національного антикорупційного бюро.

Зазначається, що на момент надходження запиту детективи Національного бюро не здійснюють досудове розслідування за фактами, викладеними у журналістському розслідуванні "Бігус.інфо".

"Разом з цим інформуємо, що Національним бюро проведено інформаційно-аналітичну роботу, за результатами якої до НАЗК надіслано лист щодо проведення моніторингу способу життя особи, згаданої у журналістському розслідуванні", — йдеться у повідомленні.

НАЗК

Фото: "Слово і діло"

Зокрема, за результатами відповідного моніторингу детективами НАБУ буде прийнятно рішення стосовно наявності підстав для внесення відомостей до ЄРДР та початку досудового розслідування.

Про що йшлося у розслідуванні "Бігус.Інфо"

За даними "Бігус.інфо", на сестру голови Нацполіції Вигівського оформлена частка в компанії ТОВ "Югнефтепродукт". Відомо, що підприємство займається гуртовою торгівлею пальним. Водночас упродовж 2022-2023 років ця компанія торгувала щонайменше з двома фігурантами кримінальних проваджень, слідство у яких вела поліція під керівництвом Вигівського.

Фото заправка Вигівський

Фото: "Бігус.Інфо"

"Після призначення в столицю Вигівський оселився в приватному будинку під Києвом вартістю 6,5 мільйонів гривень. Він оформлений на давню подругу родини з Миколаєва, втім остання, за даними журналістів, не мала співмірних з такою покупкою доходів, більше того — не змогла відповісти на питання журналістів ні де знаходиться "її" будинок, ні скільки в ньому квадратів тощо", — зазначили журналісти.

Фото будинок Вигівського

Фото: "Бігус.Інфо"

Також, за даними видання, Вигівський тривалий час користувався автівками, які були оформлені на його тещу. Спершу він користувався автівкою Hyundai Santa Fe, потім Volkswagen Touareg. Далі теща Touareg продала і всю виручену суму у розмірі 900 тисяч гривень подарувала доньці. Зазначеної суми якраз вистачило на покупку Audi SQ5. Теща посадовця після цього придбала нову Audi SQ8. Такі авто коштують від 100 тисяч доларів. Водночас теща посадовця не має бізнесу та навіть не отримує зарплатні. 

"У відповіді на запит Вигівський зазначив, що йому невідомо, за які гроші сестра купувала будинок, в якому він жив. Не знає поліцейський і звідки в тещі машини, на яких він їздив. Щодо криміналу по контрагентах ТОВ "Югнефтепродукт”, то йому про це нібито нічого невідомо, адже слідчі Нацполу — самостійні й в їхню роботу він не втручається", — додають "Бігус.Інфо".

Що відомо про Івана Вигівського

Іван Вигівський очолює Національну поліцію України з січня 2023 року. Перед цим посадовець протягом кількох років очолював Київське управління поліції у 2021 та 2023 роках, а перед цим Полтавське управління у 2020-2021-х. З 2016 по 2020 рік він очолював слідство у Миколаївському управлінні, а також понад 10 років працював у структурах МВС на Миколаївщині. У всіх своїх деклараціях Вигівський багато років зазначає, що постійно користується чужим майном, офіційно —орендованим чи позиченим.

Нагадаємо, 21 червня працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру генералу Служби безпеки України Андрію Наумову. Йому інкримінують організацію підробки офіційних документів для уникнення кримінальної відповідальності в Республіці Сербія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 01.07.2024 14:46