Фото: Віктор Орбан / скріншот

"Не має ніякого значення": Орбан розповів, як Путін ставиться до Глобального саміту миру

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан повідомив, що глава Кремля Володимир Путін не зацікавлений у припиненні вогню для того, щоб створити передумови для більш ґрунтовних переговорів про мир. 

Таку заяву він зробив в інтерв’ю головному редактору тижневика Die Weltwoche Роджеру Кьоппелю, відомого своєю проросійською позицією.

Як зазначив Орбан, Путін сказав йому, що справжні переговори неможливі без залучення обох сторін, і "те що вони роблять без них, не має ніякого значення, що логічно". Він, ймовірно мав на увазі Глобальний саміт миру.

Також глава Кремля сказав угорському прем'єру, що Москва вже відреагувала на перші пропозиції Києва ще навесні 2022 року, і що відтоді її позиція не змінилася і Росія готова вести переговори на тих самих умовах.

Віктор Орбан також запитав російського диктатора, чи готовий він припинити вогонь перед тим, як почнуться серйозні перемовини про мир.

"Він сказав, що не має позитивних очікувань з цього приводу. Зеленський казав, що не має позитивних очікувань, тому що росіяни використали б це проти України, а Путін — що українці використали б цю паузу проти Росії. А я сказав: "Подумаймо, я розумію ваші аргументи", — йдеться у заяві глава уряду Угорщини.

Орбан заявив, що вважає себе "єдиним західним лідером, який може одночасно говорити і з Києвом, і з Москвою, бо всі інші "створили ситуацію, коли вони не мають можливості прямо контактувати з двома основними гравцями", зокрема росіянами, і що він веде ці перемовини, бо шукає "найшвидший і найкоротший шлях для припинення війни".

Раніше прем'єр-міністр Угорщини наголосив, що поїздка до президента РФ Володимира Путіна організовувалась в умовах надзвичайної секретності. Орбан також додав, що тримав її в секреті "скільки міг".

Нагадаємо, 5 липня угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що після поїздок до Москви та Києва зрозумів: позиції обидвох сторін стосовно війни "є дуже далекими".

Своєю чергою аналітики американського Інституту вивчення війни заявив, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, ймовірно, має намір перемикнути увагу Заходу на можливі мирні переговори між Україною та РФ, для того, аби підірвати європейську підтримку України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2024 20:57