Віктор Орбан і Володимир Путін у Москві. Джерело: Facebook-сторінка прем'єр-міністра Угорщини

Орбан у Москві визнав великі розбіжності між Росією й Україною та назвав три запитання, які поставив Путіну

У п’ятницю, 5 липня, угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що після поїздок до Москви та Києва зрозумів: позиції обидвох сторін стосовно війни "є дуже далекими".

Такі слова Віктора Орбана під час підсумкової прес-конференції після переговорів із кремлівським диктатором Володимиром Путіним наводять російські пропагандистські інформаційні ресурси.

Угорський прем'єр-міністр сказав, що ця зустріч з Путіним є особливою, оскільки "відбулася під час війни".

"За останні два з половиною роки ми зрозуміли, що не можемо досягнути миру без діалогу та дипломатичних каналів", — зазначив Орбан.

За його словами, "Угорщина – одна з небагатьох", хто може говорити з обидвома сторонами війни, і саме тому він відвідав Київ, а потім Москву.

"Я відчув, що позиції дуже далекі одна від одної, що потрібно зробити багато кроків для встановлення миру, але перший важливий крок до діалогу вже зроблено", — додав угорський прем'єр.

Він також акцентував, що хоче продовжувати свої "миротворчі" зусилля. Орбан зізнався, що поставив Путіну три запитання, які стосуються розв'язаної ним війни проти України:

  • що ви думаєте про мирні плани та формати переговорів, які лежать на столі?;
  • що ви думаєте про зв'язок між припиненням вогню та мирними переговорами та коли кожне з них можливе?;
  • що ви думаєте про післявоєнну систему європейської безпеки?

Відповіді кремлівського диктатора на такі запитання Орбан не назвав, але додав, що це момент, коли "Європа потребує миру", і тому "угорське головування в Європейському Союзі розглядає наступні шість місяців як мирну місію".

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ України вже оприлюднило спеціальну заяву щодо цього візиту, зазначивши, що угорська сторона ухвалила його без погодження чи координації з Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.07.2024 18:08