Дональд Трамп і Джо Байден. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Неприйнятні умови Путіна, близькість Третьої світової та не тільки: про що сперечалися Байден із Трампом на дебатах

Пропозиції кремлівського диктатора Володимира Путіна щодо завершення війни з Україною є неприйнятними. Однак із російською агресією світ перебуває дуже близько до Третьої світової війни.

Про це заявив Дональд Трамп на перших дебатах основних кандидатів у президенти США.

Трамп пообіцяв у разі перемоги на виборах припинити війну в Україні. На його думку, війни не сталося б, якби Росія поважала нинішнього президента Джо Байдена.

"Загинуло багато людей, набагато більше, ніж думають. Ви можете подвоїти ці цифри, можливо, потроїти. Байден не зробив нічого, щоби зупинити це", — сказав Дональд Трамп.

За словами Трампа, Байден "заохочував" Росію до війни через вивід військ США з Афганістану 2021 року.

"Це жахливий сором, найганебніший момент в історії нашої країни. Коли Путін побачив це, він сказав: "Знаєте що, я думаю, ми зайдемо". Це була його мрія. Я говорив з ним про його мрію. Різниця в тому, що він ніколи би не вдерся в Україну за іншого президента США", — додав Дональд Трамп.

Трамп погодився з тим, що умови Путіна неприйнятні, проте ще раз нагадав, що війна би не розпочалася, якби в Америки "був лідер".

"Байден дав Україні 200 мільярдів доларів, або навіть більше. Це великі гроші. Кожного разу, коли Зеленський приїжджає в цю країну, він забирає зі собою 60 мільярдів доларів. Зеленський найбільший продавець у світі. І я не критикую його. Лише кажу, що гроші, які ми витрачаємо на війну, витрачати не повинні", — відзначив Трамп.

Джо Байден у відповідь назвав Володимира Путіна воєнним злочинцем і заявив, що Путін хоче відновити СРСР. Байден наголосив, що якщо не зупинити Росію, то нападу зазнають інші країни Європи.

"Далі буде Польща, Білорусь, країни НАТО. Ми можемо тільки здогадуватися, що відбуватиметься далі, якщо все спустити з рук", — сказав Джо Байден.

Нинішній президент також заявив, що Третя світова розпочнеться, якщо дати Трампу перемогти.

"Він приведе нас до Третьої світової війни, а ми ближче до Третьої світової війни, ніж будь-хто може собі уявити. Якщо ви хочете Третю світову війну, то дозвольте йому перемогти", — заявив Байден, маючи на увазі свого опонента.

Також він уточнив ще одну дію, яка призведе до масштабної війни.

"Просто дозвольте Путіну взяти Київ", — продовжив Байден.

Він послався на статтю 5 статуту НАТО, яка зобов'язує держави-члени захищати одна одну у разі нападу. Він зазначив, що "тоді у вас війна".

Найдовше президенти обговорювали питання захисту кордону. Трамп заявив, що у США "був найбезпечніший кордон" за його каденції, але з приходом Байдена до влади у країну почали "прибувати терористи та тисячі людей, які викликають загрозу та вбивають американців". Байден відповів, що збільшив охорону кордону та патрулі, зараз на 40% менше нелегальних мігрантів перетинають кордон.

Трамп підтримує рішення Верховного суду, що дозволяє Штатам регулювати заборону абортів. Водночас Байден вважає, що рішення про аборт мають приймати жінки, а не політики — це одна з ключових тем його передвиборчої кампанії.

Нагадаємо, раніше в адміністрації Джо Байдена заявили: щоби вступити у Північноатлантичний альянс, Україна має виграти війну з Росією. США роблять усе можливе, щоби впевнитись, що українці зможуть це зробити.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.06.2024 07:20