Фото ілюстративне зі соцмереж

Нідерланди хочуть повертати українських чоловіків додому: як це планують реалізувати

На теперішній момент українські біженці продовжують отримувати допомогу в Нідерландах. Однак місцева влада шукає способи повернення українським чоловіків призовного віку додому.

Про це заявив прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф. Його цитує видання Algemeen Dagblad. Таку заяву він зробив під час обговорення міграційної політики в парламенті, відповідаючи на запитання лідера "Партії Свободи" Герта Вілдерса.

Вілдерса "турбує" те, що "десятки тисяч" українських чоловіків перебувають у Нідерландах, тоді як український уряд хочу повернути їх на батьківщину для оборони країни чи допомоги у відбудові.

"Я вважаю цілком нормальним, що коли ваша країна перебуває у стані війни, ви допомагаєте захищати свою власну країну", — сказав Вілдерс.

Прем'єр-міністр Нідерландів зазначив, що під час розмови президент України Володимир Зеленський надзвичайно "обережно" підходив до примусового повернення військовозобов’язаних чоловіків додому. Схооф вважає, що це "розумна лінія", але Вілдерса така відповідь не влаштувала.

"Ви теж можете запровадити політику, щоби заохотити їх повернутися туди", — сказав Вілдерс.

Очільник нідерландського уряду зазначив, що хоче подумати про це разом з Україною. Також Схооф додав, що українські біженці мають право на притулок, медичне обслуговування, роботу й освіту, як і раніше.

Нідерландські ЗМІ зазначили, що станом на осінь минулого року у Нідерландах проживало понад 19 тисяч українських чоловіків призовного віку. Всього зареєстровано близько 39 тисяч чоловіків з України. Кількість жінок, які знайшли прихисток у Нідерландах, складає 63 тисячі.

Нагадаємо, 16 вересня міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що війна в Україні не завершиться 2024 року. Він закликав до довгострокової підтримки України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.09.2024 11:50