Лауреати Нобелівської премії з економіки Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон, Джеймс Робінсон. Джерело: nobelprize.org

Нобелівську премію з економіки поділили між трьома вченими: хто отримав престижну нагороду

Лауреатами премії Шведського центрального банку з економіки на честь Альфреда Нобеля стали Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон і Джеймс Робінсон. Їх нагородили "за дослідження того, як формуються інституції та впливають на процвітання".

Про це повідомила прес-служба Фонду Нобеля. Там зазначили: лауреати показали, що одним із пояснень відмінностей у добробуті країн є суспільні інститути, запроваджені під час колонізації.

Учені довели, що суспільства з поганим верховенством права та інститутами, які експлуатують населення, не генерують зростання чи змін на краще. Зокрема, інклюзивні заклади часто запроваджувалися в країнах, які були бідними під час колонізації, що з часом призвело до населення, яке загалом процвітало. Це важлива причина того, чому колишні колонії, які колись були багатими, тепер бідні, та навпаки.

За словами лауреатів, коли виникає загроза революції, люди при владі постають перед дилемою. Вони воліли би залишитися при владі та спробувати заспокоїти маси, обіцяючи економічні реформи, але населення навряд чи повірить, що вони не повернуться до старої системи, як тільки ситуація врегулюється. Зрештою, єдиним варіантом може бути передача влади та встановлення демократії.

"Зменшення величезної різниці в доходах між країнами є одним із найбільших викликів нашого часу. Лауреати продемонстрували важливість суспільних інституцій для досягнення цієї мети", — пояснив голова комітету премії з економічних наук Якоб Свенссон.

Щороку премія Шведського центрального банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля присуджується Королівською шведською академією наук за тими ж принципами, що й інші Нобелівські премії, які існують з 1901 року. І хоч вона не входить до пʼяти оригінальних премій, заснованих за заповітом Нобеля, але це аж ніяк не зменшує її престижності. Заснована нагорода 1968 року Центральним банком Швеції з нагоди свого 300-річчя в пам’ять про Альфреда Нобеля.

Нагадаємо, що угорський вчений Ференц Краус, який став лауреатом Нобелівської премії з фізики має намір передати свою частину нагороди жертвам війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 14.10.2024 14:17