Дональд Туск. Джерело: сторінка в мережі X Дональда Туска

Новим прем’єром Польщі став Дональд Туск: він обіцяє налагодження відносин з Україною

У понеділок, 11 грудня, польський Сейм обрав лідера "Громадянської коаліції" Дональда Туска новим прем'єр-міністром країни. За його словами, майбутній уряд займатиметься налагодженням відносин з Україною.

Про це повідомила газета Wyborcza. "За" проголосували 248 депутатів, проти виступив 201, ніхто не утримався.

Уряд Туска має запрацювати щонайраніше з 13 грудня після складання присяги перед президентом Польщі. Декілька днів тому лідер найчисельнішої коаліції в новообраному парламенті Польщі Дональд Туск представив свій майбутній уряд, який, за його словами, займатиметься налагодженням відносин з Україною.

Таким чином у польському парламенті все відбувається так, як раніше й прогнозували політичні експерти.

Як відомо, раніше під час вотуму довіри уряд не підтримав Матеуша Моравецького. Голосування за вотум довіри уряду Моравецького пройшло о 17:17 за київським часом. Польський Сейм не висловив вотуму довіри уряду Моравецького. 190 депутатів Сейму проголосували "за", 266 — "проти", ніхто не утримався. Тож Моравецький пішов у відставку.

Нагадаємо, що 17 жовтня в Польщі завершили підрахунок усіх голосів на парламентських виборах. За їх підсумками перше місце зайняла керівна партія "Право та справедливість". Однак більшості в неї не буде. Результати практично не відрізнялися від даних екзитполів.

Партія "Право та справедливість" набрала 35,38% голосів. На другому місці опинилася опозиційна "Громадянська коаліція" — 30,70%, далі — "Третій шлях" (14,40%), "Лівиця" набрала 8.61%, а крайня права й антиукраїнська "Конфедерація" — 7,16%. Таким чином "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" отримали шанс сформувати уряд.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.12.2023 20:17