Фото: затримання Олександра Хейла. Джерело – СБУ

Обговорювали хабар та загибель міністра енергетики: СБУ оприлюднила розмову Хейла зі спільниками

У вівторок, 13 серпня, Служба безпеки України оприлюднила перехоплену розмову заступника міністра енергетики Олександра Хейла зі спільниками, в якій вони обговорювали, як саме братимуть хабар у 500 тисяч доларів. Вони також мріяли про те, щоб у відрядженні до Харкова "підірвали" керівника Міненерго Германа Галущенка.

Підозрювані вимагали гроші з керівників державних підприємств Львівсько-волинського вугільного басейну, а натомість обіцяли передати у користування унікальне гірничодобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини.

Спільник Хейла заявив, що керівник держпідприємств попросив не здійснювати тиск на нього щодо передачі хабаря.

"Попросив мене він, щоб я на нього не тиснув, щоб 250 зразу, 250 потім. Він буде в тиждень по сотні віддавати", — сказав співрозмовник заступника міністра енергетики.

Фігуранти у розмові між собою зауважили, що розтягування хабаря на термін у п'ять тижнів надто довгий процес і ризикований для них.

Окрім своїх корупційних тем, зловмисники також обговорювали відрядження керівника Міненерго на Харківщину, де очікували на загибель міністра Германа Галущенка.

"Міністр сьогодні від'їжджає в Харків, може, там десь його підірвуть? Він в Харків їде, потім це падло повертається, а потім їде в Одесу", — сказав спільник Олександра Хейла.

Що відомо про корупційну справу Олександра Хейла

Чинного заступника міністра енергетики викрили на одержанні хабаря у 500 тисяч доларів США за надання дозволу на вивезення гірничо-видобувного обладнання з прифронтового району. Як встановило слідство, посадовець у змові з керівником одного з державних вугільних підприємств зі Сходу та ще двома особами вимагав у керівника іншого вугільного підприємства, яке розташоване у західному регіоні, хабар у розмірі 500 тисяч доларів США. За це він пообіцяв забезпечити передачу на зберігання з можливістю використання цінного обладнання для видобутку вугілля з шахт одного ДП до іншого. 

При цьому йшлося фактично про порятунок цього обладнання, оскільки воно було розміщене неподалік від зони бойових дій.

Кошти мали передаватися п’ятьма частинами по 100 тисяч доларів США на кожній зустрічі. Під час передачі третього траншу хабаря одному з пособників заступника міністра викрили "на гарячому".

"Всіх чотирьох учасників оборудки затримано в порядку ст. 208 КПК України. Їм повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 КК України", — наголосили у НАБУ.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше працівники Державного бюро розслідувань спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції та Держприкордонслужбою викрили посадовця одного з відділів головного управління Державної міграційної служби в Одеській області. Йому інкримінують організацію переправлення військовозобовʼязаних чоловіків до Молдови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.08.2024 19:41