Фото: southernafrican.news

ПАР просить Путіна не приїжджати на саміт БРІКС улітку, — ЗМІ

Південно-Африканська Республіка попросила президента РФ Володимира Путіна не приїжджати особисто на саміт БРІКС. Йому пропонують доєднатися до зустрічі через відеоплатформу.

Про це повідомляє видання Sunday Times. 

Відомо, що Путіна запросили взяти участь у зустрічі голів п'яти країн: Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка. 

Високопосадовці стверджують, що якщо ж російський диктатор особисто прилетить до ПАР, його доведеться заарештувати за рішенням Міжнародного кримінального суду в Гаазі за звинуваченням у воєнних злочинах в Україні. 

"У нас немає варіанту не заарештовувати Путіна. Якщо він сюди приїде, нам доведеться його заарештувати", — сказав представник уряду ПАР.

Видання також повідомляє, що минулого тижня президент ПАР Сиріл Рамафоса призначив спеціальний урядовий комітет, який має вивчити варіанти дій влади через видачу ордера на арешт Путіна. 

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за викрадення українських дітей до РФ. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, але шукає способи, щоб уникнути виконання ордера на арешт.

Спочатку Південно-Африканська Республіка хотіла вийти з Римського статуту через візит Путіна, та згодом різко змінила свою позицію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.05.2023 11:37