Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Під час нічної атаки РФ дрон влетів на територію Румунії: Бухарест підняв авіацію

У суботу вночі, 19 жовтня, система спостереження румунської армії виявила "невелику повітряну ціль" у районі біля узбережжя Чорного моря. Через цю загрозу країна підіймала в небо бойову авіацію.

Про це повідомило міністерство оборони Румунії.

Як зазначає оборонне відомство країни, дрон помітили близько 45 кілометрів на схід від міста Сф'янту Георге повіту Тульча. Після того, як виявлена ціль прямувала до державного кордону Румунії, активізувалися структури розширеної бойової служби повітряної поліції під командуванням НАТО, а згодом і повітряної поліції під національним командуванням.

"Таким чином, для моніторингу ситуації, успішно злетіли два літаки F-18 ВПС Іспанії, з авіабази Mihail Kog ălniceanu 57 та два літаки F-16 ВПС Румунії, з авіабази 86 Борча", — йдеться у повідомленні румунських військових.

За даними міноборони Румунії, сигнал радара визначив перетин сухопутного кордону з Румунією близько 04:00 в районі Гура Портіцей, про що Національний військовий командний центр повідомив генерального інспектора з надзвичайних ситуацій про встановлення заходів оповіщення населення в північно-східному районі округу Констанца. Радари повітряного спостереження постійно слідували за маршрутом цілі, яка летіла в напрямку міста Когеалац. 

"Максимальна глибина проникнення на національну територію становить 19 кілометрів. Система спостереження втратила сигнал радара на південь від Когелака, близько 04:30. Закінчення повітряної тривоги було оголошено близько 05:10 і винищувачі повернулися на бази дислокації", — повідомляють військові.

З наявних на цей час даних, ймовірність існування зони ураження на національній території не вказана, зазначили військові. Сили міноборони починаючи з цього ранку проводитимуть обшуки в області.

Раніше повідомлялось, що 17 жовтня Румунія підіймала в повітря чотири винищувачі після того, як невеликий безпілотник порушив повітряний простір країни. Невідомий об'єкт влетів на відстані до 14 кілометрів углиб держави в південно-східному повіті Констанца.

Ще 4 жовтня на території Румунії вкотре виявили уламки ударного безпілотника типу "Шахед", які впали на берег Дунаю внаслідок атак Росії на Україну.

Нагадаємо, 7 вересня у Латвії розбився російський військовий безпілотник. Інцидент стався в Резекненському краї на Сході країни. Президент Едгарс Ринкевичс заявив, що на подібні інциденти з ворожими дронами необхідна колективна реакція світу, адже "кількість таких інцидентів на східному фланзі НАТО зростає".

Також 26 серпня, під час масованої ракетної атаки російських окупантів, повітряний простір Польщі порушив невідомий об'єкт. Пошуки дрона тривали декілька днів, але жодних слідів виявлено не було.

За даними Центру протидії дезінформації, російські ударні безпілотники все частіше залітають у повітряний простір країн НАТО. Таким чином ворог намагається дестабілізувати ситуацію у світі та налякати населення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.10.2024 11:16