Віктор Брагінський. Джерело: Facebook

Підозрілі контракти "Київського метрополітену": Bihus.Info опублікував продовження розслідування

Комунальне підприємство "Київський метрополітен" під керівництвом Віктора Брагінського віддав підряд на капітальний ремонт "червоної гілки" столичного метро вартістю 1,5 мільярда гривень компанії, оформленій на родичку бізнес-партнера Брагінського.

Про це йдеться в продовженні розслідування Bihus.Info.

У звітах метрополітену журналісти виявили численні контракти з фізичними особами-підприємцями та фірмами, повʼязаними з оточенням Брагінського: зокрема, сестрою, давнім бізнес-партнером Кирилом Кривцем і, ймовірно, тещею Кривця — Тетяною Белецькою.

Наприклад, контракт, укладений 23 грудня 2022 року між "Київським метрополітеном" і "Теплоенергоавтоматикою" на капітальний ремонт тунелів Святошинсько-Броварської лінії, позначили "для службового користування". Загальна вартість угоди, згідно зі звітністю самого метрополітену, — 1,58 мільярда гривень, із яких підряднику вже сплачено близько одного мільярдна гривень. Розслідувачі з’ясували, що контракт може містити суттєво завищені ціни на матеріали й обладнання.

Основним власником "Теплоенергоавтоматики" з літа 2020 року записана Тетяна Белецька, яка є балериною, народною артисткою України, викладає у Національній опері України та завідує відділенням класичної хореографії в Київській муніципальній академії танцю. За даними журналістів, Белецька найімовірніше є тещею давнього колеги та бізнес-партнера Брагінського — Кирила Кривця.

Після того як Брагінський 2014 року очолив "Київський метрополітен", Кривець став власником одразу декількох компаній-підрядників, які постачали товари та виконували роботи для метро.

Спочатку він зайшов у "99 продакшн", яке постачало метрополітену формений одяг. Деякий час фірму очолювала двоюрідна сестра Брагінського. Також "99 продакшн" конкурувало на низці тендерів із ФОП Світланою Ільїною, яка є бухгалтеркою родинного бізнесу Брагінських.

На початку 2022 року опосередковано через "99 продакшн" Кривець став основним бенефіціаром "Енергодарбудмеханізації". На той момент фірма вже давно була підрядником метрополітену, зокрема, взяла участь і в досі не завершеному будівництві метро на Виноградар.

На це розслідування вже відреагував міський голова Віталій Кличко. Він попросив журналістів передати інформацію щодо фактів, оприлюднених в розслідуванні стосовно Брагінського, правоохоронним і антикорупційним органам, а правоохоронців закликав провести оперативне і відкрите для громадськості розслідування інформації Bihus Info.

Як відомо, 14 березня журналісти опублікували першу частину розслідування про "Київський метрополітен" і його керівника Віктора Брагінського. У ній йшлося про декларацію та активи Брагінського та його рідні. Зокрема, про нібито "колишню" дружину, яка не маючи відповідних доходів, стала власницею активів вартістю в мільйон доларів.

Нагадаємо, що 15 березня начальник комунального підприємства "Київський метрополітен" Віктор Брагінський написав заяву на звільнення. Тоді йому одразу призначили тимчасову заміну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.03.2024 14:59