Фото: Pixabay

Податковій можуть надати інформацію про домашніх працівників: що відомо

Міністерство соціальної політики пропонує запровадити зміни до порядку інформування Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу. Зокрема, йдеться про укладення так званого гіг-контракту.

Про це повідомляє Федерація профспілок України, посилаючись на проект постанови уряду.

Проект розробили для виконання закону України №3680 від 25 квітня 2024 року стосовно регулювання праці громадян, які працюють вдома. У проекті запропоновано додати можливість подання фізичними особами, які уклали трудовий договір з домашніми робітниками, повідомлення про прийняття такого громадянина на роботу до Державної податкової служби за формою визначеною у відповідній постанові.

"Законом № 3680 доповнено КЗпП новою главою "Праця домашніх працівників", якою визначаються поняття домашньої праці та домашніх працівників, закріплюється правовий статус домашніх працівників та визначаються відомості, які обов’язково мають міститися у трудовому договорі", — йдеться у пояснювальній записці до проекту. 

Варто наголосити, що з громадянами, які працюють вдома, пропонують укладати трудовий договір, який є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну та припинення трудових відносин та визначає права та обов’язки сторін. Зокрема, він також є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення до податкової.

Нагадаємо, у травні ДПСУ повідомляла, що цього року українці повинні сплатити податки за додаткові доходи. Для цього потрібно заповнити спеціальну декларацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.07.2024 04:24