Міхал Колодзейчак. Джерело: соціальна мережа X

Польські перевізники розблокували один із пунктів пропуску на кордоні: деталі

У суботу, 23 грудня, польські протестувальники призупинили блокаду на пункті пропуску "Шегині — Медика". Уряд Польщі веде перемовини, після Нового року очікують на остаточні рішення.

Про це повідомив віце-міністр Міністерства аграрної політики Польщі Міхал Колодзейчак на своїй сторінці в мережі X (колишній Twitter).

"Аграрний протест в "Медиці" призупинено. Від самого ранку разом із міністром сільського господарства та розвитку села Чеславом Секерським спілкувалися з фермерами, які очолюють протест. Протест призупинено, три основні вимоги перейдуть у фазу реалізації якнайшвидше", — написав він.

Віце-міністр додав, що наступні рішення вже обговорюватимуться після Нового року за столом переговорів.

"Так працює ефективне міністерство сільського господарства. Фермери повинні повернути свою суб’єктність і довіру", — зазначив Колодзейчак.

Наприкінці він зауважив, що «основою нинішніх протестів є безвідповідальна політика попереднього уряду» Польщі.

Чому польські водії блокують кордон з Україною

Польські далекобійники, які бачать конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в'їжджати до ЄС лише на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. 

Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв приєдналися й далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.

Нагадаємо, що 21 грудня у Варшаві відбулася важлива зустріч віце-прем’єра з питань відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та нового міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовою темою обговорення стала ситуація з блокадою кордону.

За словами українського міністра, українська сторона представила ключові цифри та аналітичні дані вантажних перевезень українськими та польськими перевізниками, які свідчать — проблем, про які говорять протестувальники, насправді немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.12.2023 16:25