Ракета AGM 158 JASSM-ER. Джерело: mil.in.ua

Польща підписала зі США масштабну угоду про придбання ракет: деталі

У вівторок, 28 травня, Польща підписала контракт про закупівлю у Сполучених Штатів Америки декількох сотень ракет AGM 158 JASSM-ER класу "повітря-земля". Дальність їхнього польоту — понад 1 000 кілометрів.

Про це повідомила агенція РАР із посиланням на міністра національної оборони Польщі Владіслава Косіняка-Камиша.

На прес-конференції у Варшаві польський міністр оголосив, що підписання контракту на 735 мільйонів доларів — "це не закупівля тактичного характеру, а придбання стратегічного характеру".

Він подякував присутньому на прес-конференції послу США в Польщі Мареку Бжезінському за "постійну підтримку, за те, що він завжди присутній з нами, за те, що він наглядає та сприяє можливостям закупівель для польських військових з боку США".

Крилаті ракети JASSM, розроблені американською компанією Lockheed Martin, призначені для ударів по об'єктах критичної інфраструктури, командних пунктах, системах протиповітряної оборони та авіабазах противника з великої відстані. Польща вже закуповувала ракети версії JASSM-ER зі збільшеним радіусом дії. Вони вже перебувають на озброєнні польських літаків F-16, а також їх розмістять на сучасніших F-35.

Журналісти агенції зазначили, що польські транспортні літаки C-130E Hercules, які брали участь у навчаннях США на полігоні в Норвегії, 2022 року взяли участь у випробувальних стрільбах ракетами JASSM-ER з цих винищувачів.

Продаж ракет класу "повітря-земля" JASSM AGM-158B ER Польщі американський Конгрес схвалив наприкінці березня. Вони стануть доповненням до системи повітряного спостереження BARBARA, контракт на постачання якої підписали минулого тижня.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив нещодавно, що його країна підтримує удари по військових об’єктах на території Російської Федерації з боку України. При цьому, за його словами, Захід повинен активніше підтримувати Київ у наданні допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.05.2024 21:57