Польсько-білоруський кордон. Джерело: польські ЗМІ

Польща планує тимчасово закрити прикордонну зону з Білоруссю: там знову неспокійно (відео)

У Польщі підготували проект постанови, яка тимчасово заборонить доступ до низки районів у прикордонній зоні з Білоруссю. Це відбувається на тлі напруги на кордоні.

Відповідний документ опублікувало Міністерство внутрішніх справ і адміністрації Польщі.

Постанова польського МВС визначає низку районів Підляського воєводства, які прилягають до кордону з Білоруссю, куди заборонять вхід. Такий захід пояснюють зростанням міграційного тиску, який в останні тижні посилився попри наявну загорожу.

"Білоруські державні служби беруть активну участь (приховано або відкрито) в нападах на солдатів, поліцейських і прикордонників, які виконують свої завдання з охорони державного кордону", — йдеться в пояснювальній записці.

Відомство додало, що цей крок дозволить гарантувати безпеку польських прикордонників, які перебувають на кордоні з Білоруссю, та "обмежити присутність сторонніх осіб у зоні проведення службових операцій".

Згідно з проектом, заборону можуть запровадити з 4 червня терміном на 90 днів.

Проект постанови МВС Польщі з'явився після того, як польський прем'єр-міністр Дональд Туск під час візиту до Підляшшя оголосив, що через поточну ситуацію на кордоні з Білоруссю там відновлять буферну зону. Це сталося після того, як польський прикордонник отримав поранення від удару ножем, завданого йому іноземцем, який намагався прорватися через шлагбаум на кордоні з Білоруссю. Це трапилося в районі прикордонної застави в селі Дубичі Церковні.

А на кордоні Польщі з Білоруссю відбувається подекуди таке:

Нагадаємо, що 27 травня Міністерство оборони Польщі презентувало деталі проекту "Східний щит". Він передбачає зміцнення кордонів країни з Росією та Білоруссю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.05.2024 21:58